Majoria progressista

El Govern salva el primer tràmit dels Pressupostos amb ERC, el PNB i Bildu

  • El bloc de la investidura permet a l’Executiu esquivar les esmenes a la totalitat del PP, Vox, Cs...

  • La reforma del delicte de sedició es cola en el debat i Montero assegura que no hi ha la majoria per aprovar-la

El Govern salva el primer tràmit dels Pressupostos amb ERC, el PNB i Bildu
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángel Alonso Giménez

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 continuarà el seu tràmit al Congrés dels Diputats. El Govern de coalició ha aconseguit esquivar aquest dijous les esmenes a la totalitat gràcies al suport d’ERC, el PNB, EH Bildu i altres partits minoritaris. L’Executiu del PSOE i Unides Podem ha aconseguit un primer consens amb el bloc de la investidura per salvar els vetos que han presentat el PP, Vox, Cs, Junts, la Cup, Fòrum Astúries i els exdiputats d’UPN. Però la negociació només acaba de començar i el Govern haurà d’aconseguir que els seus socis habituals donin un ‘sí’ rotund als Pressupostos per aprovar-los de manera definitiva al desembre.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, encarregada de defensar els Comptes Públics que va aprovar el Consell de Ministres fa unes setmanes, va arribar dimecres al Congrés amb la tranquil·litat de saber que l’Executiu superaria aquest primer tràmit. Tot i així, la dirigent socialista es va afanar a fer front a les acusacions de «falta de realisme» de populars i ultres. La ministra va defensar la «prudència» en els ingressos públics d’uns comptes que, segons va dir, permetran «comptar amb un marge d’actuació en el cas que la situació internacional així ho aconselli».

Davant el ple de la Cambra baixa, Montero va aplaudir a més l’entesa aconseguida amb ERC, el PNB o EH Bildu per continuar amb la tramitació dels comptes. La ministra va arribar a comparar aquests acords amb els Pactes de la Moncloa que es van aconseguir fa 45 anys. Tanmateix, encara queda per fer. Fins aquest divendres, els grups parlamentaris podran registrar en el Congrés les seves esmenes parcials per modificar els Pressupostos i els socis habituals del Govern, com és habitual, presentaran desenes de propostes que hauran de negociar després amb l’Executiu.

Homologar Europa

La reforma del delicte de sedició s’ha colat de ple en el debat de totalitat dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat des de la tribuna del Congrés que el Govern complirà el seu compromís de portar a la Cambra baixa una iniciativa per modificar el Codi Penal i homologar-lo als estàndards europeus. No obstant, hores després, als passadissos del Congrés, ha aclarit que no posa terminis a la reforma de la sedició perquè no es donen prou majories, malgrat que amb els vots d’ERC, el PNB i Bildu es podria impulsar aquesta iniciativa.

Notícies relacionades

«Si en algun moment s’ha interpretat per les meves paraules que estava fent un pas més, gens ni mica», ha sentenciat abans d’excusar-se per no haver-se expressat bé «en el fragor» del debat: «Disculpeu si heu entès que estava fent algun anunci afegit al que ja existia».

«Patró de creixement»

Davant els auguris de l’oposició d’una possible recessió econòmica, la ministra Montero va remarcar des de la tribuna que «Espanya continuarà creixent malgrat el difícil context internacional» i la «capacitat de resiliència» de l’economia espanyola, que ha aconseguit canviar el seu «patró de creixement» a favor d’un model que està permetent una intensa creació d’ocupació. «Estem en un mínim històric en aturats menors de 25 anys», va dir la ministra aquest dimecres, abans d’avançar que la xifra de llocs de treball superarà els 21 milions d’ocupats el 2023 i que la taxa d’atur se situarà per sota del 12%, «una xifra que no passava des de fa 15 anys». Davant aquestes perspectives, Montero va acusar l’oposició de participar de la «doctrina del xoc» que porta pitjors auguris per a l’economia espanyola.