Energia renovable

¿Què és el BarMar, que connectarà Barcelona i Marsella?

El corredor ‘verd’ s’utilitzarà per transportar hidrogen i gas natural

¿Què és el BarMar, que connectarà Barcelona i Marsella?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de la invasió de Rússia a Ucraïna, el Govern espanyol i el francès van tornar a posar sobre la taula el projecte del MidCat, el gasoducte que tenia l’objectiu de connectar Espanya amb França a través del Pirineu. La patronal catalana Foment del Treball va insistir considerablement perquè aquest projecte es portés a terme, però França finalment el va rebutjar.

Malgrat el fracàs del MidCat, en l’última reunió dels presidents Pedro Sánchez, Emmanuel Macron (França) i António Costa (Portugal), es va aprovar la construcció d’un corredor ‘verd’ que el substitueixi. Aquesta nova alternativa, batejada com a BarMar, és una canonada submarina entre Barcelona i Marsella. S’utilitzarà per transportar hidrogen i gas natural. El corredor ‘verd’ tindrà un recorregut de 360 quilòmetres i es calcula que estarà acabat d’aquí a cinc anys aproximadament.

Matèria primera i connexió

Aquest projecte es dissenyarà per portar hidrogen verd, un combustible no contaminant obtingut mitjançant l’ús d’energies renovables en la seva producció. Durant un moment de transició també hi circularà gas natural. Aquesta alternativa no utilitzarà el Pirineu com a connexió, ja que Macron pensa que és una opció molt costosa. La connexió submarina connectarà el port de Barcelona amb el de Marsella.

Finançament

Notícies relacionades

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, considerava que al ser un projecte europeu hauria de ser finançat per la Unió Europea. Tot i que és un aspecte molt important, els presidents no han proporcionat més informació sobre qui el subvencionarà. Tampoc s’ha revelat el cost final de la infraestructura i quan es podrà posar en marxa.

Alemanya no participa en el projecte

Pedro Sánchez insistia en la col·laboració del canceller federal d’Alemanya, Olaf Scholz, per al projecte MidCat. Tot i així, el nou pacte amb França i Portugal ha provocat que de moment el país alemany quedi fora de joc. L’objectiu de Sánchez és crear un corredor ‘verd’ que uneixi tot el territori espanyol amb França perquè les relacions bilaterals amb el seu país veí quedin també més reforçades