Crisi energètica

Sánchez, Scholz i Costa insisteixen en la necessitat del Midcat

Els mandataris d’Espanya, Alemanya i Portugal reiteren la importància d’interconnectar els països de la UE

Sánchez, Scholz i Costa insisteixen en la necessitat del Midcat
1
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest divendres juntament amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre de Portugal, António Costa, la «gran importància» d’«accelerar» la «construcció d’interconnectors energètics» dins la Unió Europea a través del gasoducte Midcat per garantir «la seguretat del subministrament» a la UE. Aquesta infraestructura, que hauria de connectar amb França des de Catalunya, compta amb l’oposició del president francès, Emmanuel Macron.

Sánchez ha viatjat a Berlín, on ha mantingut una trobada amb els seus homòlegs, a una setmana de la cimera de líders de la UE a Brussel·les per decidir sobre mesures d’intervenció en el mercat energètic, en el marc del qual s’estudia estendre l’«excepció ibèrica» a la resta de la UE, mentre que Espanya i Portugal també reivindiquen recuperar el projecte de gasoducte Midcat malgrat les reserves de França.

En un comunicat conjunt dels governs dels tres països, han reconegut «la importància de diversificar les fonts d’energia per garantir la seguretat del subministrament d’Europa». En aquest context, han destacat la «gran importància d’accelerar la construcció d’interconnectors energètics» dins la UE, incloent corredors de gas aptes per transportar hidrogen renovable i, així mateix, han acordat «fer un seguiment conjunt d’aquesta qüestió».

Notícies relacionades

Durant la trobada, els tres mandataris han coincidit en la importància de «donar respostes europees comunes i urgents als desafiaments derivats dels alts preus de l’energia». Per això, han assenyalat que l’EU Green Deal és «essencial per combatre el canvi climàtic i accelerar la transició cap a una economia lliure de CO2 abans del 2050».

Això comportaria, han explicat, la reducció de la dependència dels combustibles fòssils mitjançant l’expansió de les energies renovables, cosa que «contribueix també de manera decisiva a la nostra seguretat», segons el comunicat conjunt. Així mateix, els tres caps de govern han reafirmat el seu infrangible suport a Ucraïna «durant el temps que sigui necessari» i han centrat el seu diàleg en l’actual situació de seguretat a Europa per «la guerra d’agressió de Rússia».