Descontentament a França

Manifestació a París contra la carestia de la vida

Milers de persones protesten en una «marxa contra els alts preus i la inacció climàtica» en el context de l’escassetat de combustible a França

Manifestació a París contra la carestia de la vida

AFP/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Milers de persones van començar una marxa aquest diumenge a París per iniciativa de l’oposició d’esquerres a Emmanuel Macron, que espera contribuir a l’ebullició social a França alimentada per l’escassetat de combustible provocada per una vaga. Aquesta «marxa contra els alts preus i la inacció climàtica», avalada per associacions i federacions sindicals, aplegaria diumenge als carrers de la capital fins a 30.000 manifestants segons la policia, procedents de tot França.

Amb el puny en alt, el líder del partit opositor La France Insoumise Jean-Luc Mélenchon, amb corbata vermella i escarapel·la tricolor a la solapa de la jaqueta, va ocupar el seu lloc al costat de la premi Nobel de literatura Annie Ernaux i van encapçalar la manifestació que va començar una mica tard, a les 14:30 hores.

«Alguna cosa està despertant i això és un molt bon senyal», es va delectar la diputada d’LFI Clémence Guetté, referint-se a una «demostració de força». Entre els lemes dels manifestants es podia llegir en un cartell: «Onada de calor social, el poble té set de justícia». Un altre deia: «La jubilació és bona, l’ofensiva és millor», en al·lusió a la reforma de pensions que vol el govern però rebutja l’esquerra.

Sense gasolina

La marxa s’ha fet en el context d’una vaga per salaris en refineries i dipòsits de TotalEnergies, que va començar fa gairebé tres setmanes, i va provocar una escassetat de combustible que està afectant molts sectors d’activitat. Gairebé una de cada tres estacions de servei (27,3%) mancava d’almenys un producte dissabte, segons el govern. A la regió de París, la situació va ser més tensa amb el 39,9% de les estacions de servei en dificultats.

A més dels automobilistes, i especialment els professionals de la salut, que van continuar aquest cap de setmana la seva recerca de combustible per tot França, molts agricultors temen no poder sembrar els cereals d’hivern a temps, falta de combustible, especialment al nord del país.

Vaga general

Malgrat un acord salarial amb dos sindicats majoritaris, la vaga va ser prorrogada pel sindicat CGT fins dimarts per a la refineria de Normandia situada a prop de Le Havre (nord-oest), la més gran de França, i fins dimecres per a la de Donges (oest).

Gabriel Attal. Ministre delegat de Comptes Públics, ha jutjat diumenge «inacceptable que es mantinguin els bloquejos malgrat que s’han trobat acords majoritaris per augmentar els salaris en les empreses».

Geoffroy Roux de Bézieux, president de la federació d’empresaris Medef, ha anat més enllà: «No és una vaga normal, el dret de vaga té límits». Segons la seva opinió, «les 150 persones a les refineries estan prenent com a ostatges els francesos i hem d’anar a les requisicions» en TotalEnergies.

La CGT pretén celebrar fins dimarts una jornada de «mobilització i vaga» interprofessional a què també han convocat altres sindicats (FO, Solidaires i la FSU). Davant aquesta acció, s’han llançat convocatòries de «vaga general», particularment en el transport (SNCF, RATP, estibadors) i en el servei públic.

Temor de la ultraesquerra

Intercalada entre les dues manifestacions sindicals, la «marxa» de diumenge és, però, complementària als esforços de la CGT, creuen els seus organitzadors. La policia tem excessos vinculats a «l’arribada de violents d’ultraesquerra, ultres + armilles grogues + que volguessin desbaratar la manifestació».

Notícies relacionades

La vaga general el dia 18 comprendrà cinc àrees de reivindicació: jubilació als 60 anys i augment de salari, subsidi d’autonomia de 1.100 euros per a joves, bloqueig de preus, tributació de superbeneficis i bifurcació ecològica. «La pujada de preus és insuportable: és la pèrdua de poder adquisitiu més significativa en quaranta anys», va denunciar dissabte l’eurodiputada d’LFI Manon Aubry. «És hora que els milers de milions que s’acumulen en la part superior de les grans caixes es redistribueixin entre els que treballen».

En el segon trimestre del 2022, TotalEnergies va registrar enormes beneficis: el grup francès va duplicar amb escreix el seu benefici net, fins als 5.700 milions de dòlars, en comparació amb els 2.200 milions de dòlars del mateix trimestre del 2021.

Temes:

París