Viatge del president a Brussel·les

Pere Aragonès celebra l’acord pel BarMar: «BCN serà un punt estratègic per a l’energia europea»

El president mostra la seva satisfacció perquè la conducció se centrarà en l’hidrogen verd

Pere Aragonès celebra l’acord pel BarMar: «BCN serà un punt estratègic per a l’energia europea»

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’anunci de l’acord entre Portugal, Espanya i França per construir una connexió submarina per a l’hidrogen verd entre Barcelona i Marsella (el BarMar) ha arribat en el moment més oportú per a Pere Aragonès: en ple viatge a Brussel·les, on, entre altres afers, tenia previst, divendres, parlar sobre aquest combustible sostenible amb el comissari de Mercado Interior, Thierry Breton. A la sortida de la seva entrevista amb un altre comissari europeu, el de Justícia, Didier Reynders, el president ha celebrat l’acord, del qual va dir que tenia coneixement abans que es fes públic perquè, entre altres factors, «situa Barcelona com el centre neuràlgic de l’estructura energètica europea».

«Les institucions europees juguen un paper clau en aquests moments de canvi geopolític, tant en la redefinició del continent per la guerra d’Ucraïna com per la crisi energètica», ha assenyalat Aragonès al peu de la seu de la Comissió Europea. «És important que Catalunya jugui un paper rellevant en el mapa europeu de l’energia», va mantenir el president abans de recordar que el port de Barcelona compta amb «la central gasificadora més gran del continent».

Notícies relacionades

Aragonès també es va referir al projecte de la Vall de l’Hidrogen Verd, una iniciativa coordinada per la Universitat Rovira i Virgili que explica com a impulsors institucionals la Generalitat, el port de Tarragona i les empreses Repsol i Enagás, entre d’altres.

L’hidrogen verd és el gas que es genera a partir d’energies renovables (com l’eòlica, la hidràulica i la fotovoltaica), i quan es va presentar el projecte, el maig del 2021, es va assenyalar que l’objectiu no era només nodrir d’aquest gas la indústria petroquímica tarragonina, sinó també emmagatzemar-lo i distribuir-lo. Amb el BarMar es construirà, per tant, tota una autopista per a aquesta iniciativa.