Els comptes de la Generalitat

Els comuns reclamen a Aragonès reformes fiscals en els Pressupostos

Avisen que no es donen les condicions per teixir una aliança de caràcter estable amb el Govern

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Ho va dir la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, en l’entrevista a EL PERIÓDICO: «Els Pressupostos del Govern d’ERC no poden ser els mateixos que els d’ERC i Junts». I és sota aquesta premissa que els comuns encararan una negociació en la qual estan disposats a encarir el seu suport. Primer, perquè no està amarrat el vot dels republicans als Comptes de l’Estat. I, segon, perquè consideren que amb Junts fora de l’Executiu és el moment de visibilitzar un gir a l’esquerra. És per això que reclamaran a Pere Aragonès que obri el meló fiscal, cosa que inicialment no tenia prevista el president més enllà d’incorporar el nou impost als creuers.

«Si vol comptar amb En Comú Podem és necessari un cop de timó a l’esquerra i generositat», ha reivindicat aquest dilluns el portaveu de la formació, Joan Mena, que ha advertit que el seu partit té una proposta de fiscalitat «justa i progressiva» a què no renunciaran ara que entenen que ERC no hauria de tenir el fre de Junts per abordar-la. La petició situa ERC entre l’espasa i la paret, ja que els republicans volen comptar amb el suport d’Albiach i el dels postconvergents, que justament demanen el contrari que els comuns, és a dir, abaixar impostos.

Notícies relacionades

Després de la reunió que Albiach va mantenir divendres amb Aragonès –va ser la primera en la ronda de contactes que continuarà el president aquesta setmana–, els comuns reiteren que «no existeixen les condicions» per teixir una aliança de caràcter estable amb el Govern. Mena ha admès que tampoc hi va haver tal proposta per part de l’Executiu ni a ells ni a cap altre partit, amb la qual cosa consideren que en aquests moments Catalunya està «bloquejada» per la «minoria absoluta» dels republicans a la Generalitat. A qui sí que allarguen la mà, ha lamentat el portaveu dels comuns, és a Junts malgrat haver-se’n anat del Govern.

«Junts els ha tancat la porta, però Aragonès continua allargant-los la mà», ha advertit burxant de nou en la intenció d’ERC de posar sobre la taula els mateixos Pressupostos elaborats per Giró en lloc de presentar-ne uns que responguin al d’un Govern només d’ERC. El diagnòstic que fan els comuns és que el president no té en aquests moments un rumb «diferent» del de Junts i que ERC no assumeix que Catalunyha ha entrat en una nova etapa que exigeix projectes d’esquerres. «Augurem una legislatura ben curta a Aragonès», ha dit Mena sense embuts.