ERC explora aliances

Pere Aragonès i Jéssica Albiach es reuneixen a Palau per analitzar la nova etapa del Govern

  • Els comuns traslladen al president que és «inacceptable» un escenari de pròrroga dels pressupostos i li retreuen que no construeixi una «majoria estable»

Pere Aragonès i Jéssica Albiach es reuneixen a Palau per analitzar la nova etapa del Govern

QUIQUE GARCÍA / EFE

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El president Pere Aragonès i la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, s’han reunit aquest divendres al migdia al Palau de la Generalitat per abordar el nou escenari polític després de la sortida de Junts del Govern i del nomenament dels nous consellers, segons ha pogut saber El PERIÓDICO. La trobada s’ha produït abans fins i tot que la que té previst ael president amb el líder del PSC, Salvador Illa, que espera cita per a finals de la setmana que ve. Aragonès situa En Comú Podem com el soci prioritari per aprovar els pressupostos, però Albiach li ha traslladat que la relació entre tots dos dependrà de com actuï el Govern per la via dels fets, que tot projecte haurà de ser negociat un a un i que és «inacceptable» un escenari de pròrroga pressupostària.

Fonts dels comuns asseguren que ha sigut una reunió de «cortesia» en la qual han constatat que l’Executiu «no treballa per construir una majoria estable» i de la qual surten amb «els mateixos dubtes sobre la viabilitat del Govern» perquè continuen sense conèixer quin pla té el president. «Anirem llei a llei i decret a decret», asseguren des d’En Comú Podem, que lamenten la «falta de voluntat» per teixir una majoria sòlida. Sobre els pressupostos, a més de rebutjar un escenari de pròrroga, han exigit que es treballi per a uns comptes que no estiguin supeditats al «fre per als avanços socials» que consideren que ha suposat Junts en moltes ocasions.

Albiach ha sigut especialment crítica amb el ‘modus operandi’ d’Aragonès en la gestió de la crisi de l’Executiu. I és que esperaven que el president contactés amb ells abans de la remodelació del Govern per explorar una aliança més estable per continuar la legislatura, cosa que finalment no va passar. Durant el cap de setmana, Aragonès va trucar per telèfon a la dirigent en dues ocasions. La primera, dissabte, per comunicar-li que el seu Govern seria monocolor i que inclouria independents, però no li va revelar cap nom. La segona va ser ja diumenge a la tarda, minuts abans de fer-se públics els fitxatges per explicar-li les incorporacions. «El Govern neix mort», va arribar a dir aquell mateix diumenge Albiach, que fins ara ha criticat a ERC que intenti governar com si tingués majoria quan en realitat compta amb tan sols 33 diputats al Parlament. Si una cosa ha volgut deixar clara als republicans és que no donin per fet que seran ells els que «salvin» l’Executiu.

Notícies relacionades

De fet, els comuns han insistit en l’última setmana que consideren un «error» que ERC veti acords amb el PSC i renunciï a teixir el que entenen que seria una «majoria progressista» de caràcter més estable. Sense ells i els socialistes, asseguren que el Govern és «paper mullat», sobretot si la intenció segueix sent interpel·lar a cada votació Junts obviant que ara està en l’oposició amb la intenció d’exercir de flagell d’Aragonès. No obstant, Albiach està disposada a obrir negociacions per explorar un acord per als comptes. Ha defensat que no és moment de convocar eleccions i tampoc ha exigit al president una qüestió de confiança. Sí que reclama al president que expliqui què vol fer a partir d’ara per continuar el seu mandat i que expliciti amb qui.

A diferència del PSC, de qui els republicans intentaran prescindir en les seves aliances més rellevants, els comuns són estratègics per al Govern. Tant Aragonès com Oriol Junqueras han deixat clar que la seva prioritat és negociar els pressupostos amb aquells partits amb els quals comparteixen l’objectiu de l’autodeterminació i l’amnistia. Tot i així, el cap de l’Executiu no ha tancat del tot la porta a dialogar amb els socialistes si constaten que no hi ha manera d’incloure Junts en l’aritmètica. Els seus exsocis s’han mostrat contundents i li exigeixen una qüestió de confiança com a punt de partida per prestar-se a negociar, mecanisme que ha sigut descartat pel president. En tot cas, l’escenari de la pròrroga dels comptes tampoc es descarta en funció de com evolucionin les converses amb l’oposició que han quedat aquest divendres oficialment inaugurades.