Dia de la Hispanitat

L’espanyolisme es reivindica a Barcelona contra «la Catalunya un sol poble»

  • Milers de persones, 2.200 segons la Guàrdia Urbana i 50.000 segons els organitzadors, es manifesten al centre de Barcelona amb el PP, Ciutadans i Vox a la capçalera

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La fotografia d’aquest 12 d’octubre poc té a veure amb la de fa cinc anys, quan en plena efervescència del procés just després de l’1-O, manifestacions per la unitat d’Espanya com la del 8 d’octubre col·lapsaven el centre de Barcelona. Aquesta vegada, milers de persones –2.200 segons la Guàrdia Urbana i 50.000 segons l’organització– convocats per la plataforma Catalunya Suma han desfilat pel passeig de Gràcia per tal de mantenir viva la flama d’una espanyolitat que consideren que ha de sortir de l’ostracisme i reivindicar-se amb «orgull» per plantar cara a la «falsedat de la Catalunya un sol poble» un dels grans estendards del catalanisme transversal.

Així ho recull el manifest ‘+España y +español’, el lema que lluïa la capçalera d’una marxa que ha comptat amb la implicació del PP, Ciutadans i de Vox. Si tornem al terreny de les comparacions, l’any 2017 el PSC formava part de les mobilitzacions amb el segell de la Catalunya no independentista, el partit d’Inés Arrimadas era robust amb 25 diputats al Parlament, mentre que els populars tenien 11 representants i, a més, presumien de governar la Moncloa. Cinc anys després, els socialistes de Salvador Illa no participen d’unes convocatòries on hi ha Vox, que ha guanyat terreny, mentre que el PP intenta escalar a cops de colze amb els taronges en hores baixes.

«Aquest és el veritable dia nacional dels catalans», ha reivindicat micròfon en mà, Javier Megino, el president de Catalunya Suma, davant una massa que lluïa banderes espanyoles, que ha corejat el «‘viva España’» i el «‘viva el Rey’», que ha victorejat a la Guàrdia Civil i que ha llançat proclames contra el Govern de Pedro Sánchez i contra l’independentisme. Una minoria ha lluït també simbologia franquista. Megino ha posat èmfasi en el fet que aquest és l’acte més gran de la Hispanitat sense perfil institucional que se celebra a tot l’Estat. «Perquè som orgullosament espanyols», ha presumit.

Els convocants de la manifestació han reclamat el final de la cessió de competències a la Generalitat i han denunciat l’«adoctrinament» que, sota el seu parer, fan els mitjans de comunicació i les escoles a Catalunya. També han retret al Govern el seu «supremacisme» i «menyspreu» per tot el que tingui segell espanyol. «Demanem que es faci respectar l’himne, la bandera i l’idioma universal, que és l’espanyol», han insistit, a més d’agrair públicament la tasca que fa l’exèrcit i als jutges i fiscals per «mantenir la vigència del marc jurídic».

Competència electoral

Notícies relacionades

Malgrat desfilar junts, la competència electoralista ha sigut palpable entre els líders dels partits que s’han afegit a la convocatòria. Ciutadans, que l’any passat va decidir no participar de la manifestació però sí que ho ha fet aquest any, ha desplegat una gran bandera espanyola al passeig de Gràcia i el seu líder, Carlos Carrizosa, ha criticat l’absència dels socialistes. «Sánchez i Illa s’avergonyeixen de la festa nacional», ha etzibat. La caseta de la formació a la petita fira instal·lada a la plaça Catalunya era pràcticament buida, mentre que Alejandro Fernández, el líder del PP a Catalunya, tenia cua per fer-se fotos amb manifestants. «La hispanitat és llibertat, constitució i democràcia», ha defensat.

No obstant, les sigles més predominants en cartells i banderes han sigut les de l’extrema dreta de Vox. El seu secretari general, Ignacio Garriga, i el vicepresident estatal del partit, Javier Ortega Smith, que han participat abans en l’acte que grups feixistes han celebrat al monument de Colom, han carregat contra «el separatisme que, de la mà de l’esquerra, ha intentat torpedinar durant dècades» la unitat d’Espanya i han cridat a defensar-la «fins a les últimes conseqüències».