Defensa

Primera desfilada militar del 12-O en l’era de la nova amenaça nuclear

Lesmes, gran absència en la parada a Madrid de les Forces Armades

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Sota presidència dels reis i la infanta Sofia i amb l’absència per primera vegada de la màxima representació del poder judicial, 4.000 militars dels tres exèrcits i de la Guàrdia Civil més una representació d’altres organismes de la Seguretat de l’Estat han desfilat aquest dimecres al matí per la Castellana madrilenya en ocasió de la festa nacional espanyola del 12 d’octubre.

Ha sigut absent el dimitit Carlos Lesmes, segons el Butlletí Oficial de l’Estat d’aquest dia ja oficialment expresident del Consell General del Poder Judicial.

Fonts del Govern espanyol han hagut de sortir al pas abans de l’arrencada dels actes contra un rumor difós a l’inici de la jornada, i aclarir que els vocals del CGPJ i altres alts magistrats que no hagin assistit a la desfilada ho han fet per la seva voluntat, i no perquè no haguessin sigut convidats. La invitació, asseguren aquestes fonts, era als seus despatxos des de divendres passat. La va cursar Defensa a jutges que, en definitiva, són companys de carrera de la ministra Margarita Robles.

Xiulets

La tradicional parada militar ha transcorregut flanquejada a l’inici pels habituals xiulets i insults al president del Govern per part de l’ala ultradretana del públic congregat a les voreres. 

Tan excitat venia aquest any aquest sector que des de molt abans que arribés el líder de l’Executiu es posaven a xiular a la primera berlina fosca que veien al carrer, com si de cap manera volguessin que se’ls escapés indemne Pedro Sánchez. 

A la tribuna hi ha estat el Govern aquesta vegada amb 17 ministres, i han faltat, com habitualment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu. 

En la llista d’absències, també cal comptar-hi la princesa d’Astúries, Elionor, que està estudiant a Gal·les. 

Sense oblidar Putin

Pot ser que no fos només una metàfora la presència entre els vehicles que han desfilat d’un camió de la Guàrdia Civil especialitzat en protecció NRBQ (Nuclear, Radiològica, Biològica i Química). 

Ha sigut aquesta la primera desfilada que organitzen els exèrcits en la nova era d’amenaça nuclear. La jornada està emmarcada amb el record de la guerra d’Ucraïna. La ministra de Defensa ha especulat aquest dimecres sobre una eventual ús per part de Rússia de l’arma nuclear en el conflicte. 

Entrevistada a Ràdio Nacional en ocasió de la festa del 12 d’octubre, la titular de Defensa ha dit que aquest escenari «no el podem descartar». Robles ha explicat que no es tenen dades d’intel·ligència militar «per pensar que en aquest moment s’estiguin preparant les ogives nuclears per ser llançades», però igualment «els serveis d’intel·ligència saben que aquest és un risc real davant la circumstància d’un Putin acorralat, com ho està ara». 

Robles considera que el líder rus «està perdent la guerra i el suport de part de la comunitat internacional» i «pot tenir unes reaccions molt agressives».

Desfilada

Els actes castrenses han seguit el ritual habitual, amb moments clau en l’obertura a càrrec del paracaigudista que baixa en un salt aeri la bandera d’Espanya. Aquesta veu ha sigut el soldat Óscar García, membre de la Patrulla Acrobàtica Paracaigudista de l’Exèrcit de l’Aire. 

El mateix exèrcit ha tingut protagonisme especial amb 84 aeronaus, 26 de les quals caces, arrencant la parada. Entre les quals els avions de la Patrulla Àguila, que han estrenat un nou combustible baix en emissions i que durant dies va estar assajant a San Javier el fum amb què dibuixen la bandera a l’aire, per evitar incidents com el de l’any passat, quan una de les franges va sortir més morada que vermella.

Notícies relacionades

Aquesta vegada hi ha hagut més presència d’unitats de la Policia Nacional, malgrat el seu caràcter civil, i una destacada invitació a la Policia Autonòmica de les Canàries i els bombers de l’arxipèlag, en record de la seva actuació davant el volcà palmer de Cumbre Vieja. 

La desfilada ha tingut un públic d’excepció en un centenar de paletes de les obres de l’estadi Santiago Bernabéu, que treballen en aquest dia de festa i que observaven des de les altures. Ha sigut de les seves bastides d’on han arrencat els xiulets que, al final de la desfilada, han acomiadat Pedro Sánchez camí de la recepció al Palau Reial.