Intervenció al Parlament

Giró demana a ERC i Junts tenir «cintura» per resoldre la crisi del Govern

El conseller d’Economia és partidari de rebaixar el mínim exempt de l’impost sobre la renda i deflactar el tram autonòmic de l’IRPF

Giró demana a ERC i Junts tenir «cintura» per resoldre la crisi del Govern

ACN / JORDI GARG

2
Es llegeix en minuts

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha demanat aquest dimarts a ERC i Junts tenir «cintura» per resoldre la crisi dins del Govern, i ha assegurat que la seva primera preocupació és que hi hagi estabilitat dins de l’Executiu català per tirar endavant els Pressupostos del 2023 i avançar cap a la independència. «Cap i cor, sí, però també cintura», ha demanat als socis de Govern, després d’una interpel·lació del diputat de Cs Nacho Martín Blanco al Parlament sobre la situació econòmica a Catalunya.

El portaveu de Ciutadans ha acusat el Govern d’haver augmentat la càrrega tributària a Catalunya fins a «límits absolutament insospitats» amb 19 tributs propis, i li ha retret criticar la política fiscal d’Andalusia i la Comunitat de Madrid quan la Generalitat també podria abaixar impostos. Giró ha assegurat que, com a titular d’Economia, creu que s’ha de rebaixar el mínim exempt de l’impost sobre la renda, deflactar el tram autonòmic de l’IRPF i apujar el mínim exempt de l’impost de patrimoni dels 500.000 fins als 700.00 euros.

Notícies relacionades

Tanmateix, ha remarcat que està en un Executiu de coalició en què hi ha d’haver «cooperació i transacció entre els socis», i ha detallat que fins ara el compromís en la negociació sobre els comptes catalans ha sigut no abaixar impostos. «Tinc clar que no seran al 100% els Pressupostos que volia fer o els que jo voldria», i ha afegit que no només s’han d’acordar en la coalició d’ERC i Junts sinó que, a més, hauran de buscar el suport d’almenys un altre grup perquè tirin endavant. Així mateix, i amb la consulta a la militància de Junts sobre la seva continuïtat al Govern en l’horitzó, Giró ha dit que la responsabilitat més gran de qualsevol partit és «decidir quina és la millor manera de servir als ciutadans en cada moment». «Cada soci de la coalició ha de comprendre que ha d’estar en el Govern mentre pensi que pot aportar més sent-hi que no», ha alertat. «El que més em preocupa és l’estabilitat del Govern per disposar d’uns bons pressupostos per a aquest hivern, per servir a ciutadans i empreses, i per continuar avançant cap a la plena sobirania», ha dit.

D’altra banda, Giró ha criticat que tant grups de l’oposició com la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, hagin criticat al Govern no centrar-se en «les coses del menjar» en plena crisi econòmica per l’escalada dels preus. «La raó principal, tot i que en tinc d’altres, per la qual aspiro a la independència de Catalunya és precisament per les coses del menjar. Ni tan sols vostès poden negar que els 20.100 milions d’euros que els catalans destinem cada any a rebaixar els impostos de Galícia, d’Andalusia o Madrid, o fer vies d’AVE que no van enlloc donarien per fer molts menjars a Catalunya», li ha etzibat. Sobre la petició de Cs d’auditar la Generalitat, Giró ha dit que es prendrà «seriosament» la proposta si li donen un exemple d’una administració més transparent que la Generalitat, i ha elogiat la tasca i vocació de servei dels seus funcionaris i treballadors.