‘Cas Pujol’

El jutge desbloqueja un compte de Jordi Pujol Ferrusola per al pagament d’impostos dels seus cotxes

La seva col·lecció de 12 vehicles va ser valorada el 2021 en un total de 2,6 milions d’euros

El jutge desbloqueja un compte de Jordi Pujol Ferrusola per al pagament d’impostos dels seus cotxes

JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha autoritzat el desbloqueig d’un dels comptes de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l’expresident de la Generalitat catalana, perquè aboni els impostos endarrerits de la seva col·lecció de cotxes de luxe. En una interlocutòria judicial a què ha tingut accés Europa Press, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 autoritza «el pagament dels interessos i recàrrecs que es meritin per al pagament dels impostos sobre vehicles de tracció mecànica corresponents a l’exercici 2022, a l’haver transcorregut els terminis voluntaris de pagament». Aquesta decisió del magistrat arriba després que la Sala Penal estimés el recurs d’apel·lació de la defensa de Pujol Ferrusola i revoqués les negatives de l’instructor que, alineant-se amb la postura de la fiscal Belén Suárez Patín, va descartar accedir al sol·licitat pel fill de l’expresident català.

En una interlocutòria del passat 1 de setembre, els magistrats de la Secció Tercera donaven la raó a Pujol Ferrusola i asseguraven que no hi havia «constància» que el desbloqueig d’aquests fons «suposés una minva significativa de la garantia real en aquesta causa». «És totalment raonable, i proporcionat a les circumstàncies exposades, autoritzar el desbloqueig sol·licitat», van afirmar. L’instructor es va recolzar per rebutjar la petició de Pujol Ferrusola en què aquest ja havia sigut «autoritzat per disposar mensualment d’una quantitat equivalent al salari mínim interprofessional». La Sala, no obstant, deixa clar que «el patrimoni intervingut genera unes càrregues tributàries que desborden clarament aquesta disponibilitat» dinerària de la que gaudeix el mateix Pujol Ferrusola. I és que, apunten, en el cas dels vehicles les quotes, per al pagament de les quals es va autoritzar el desbloqueig de comptes en la interlocutòria de data 1 de juny del 2021, ascendien a 2.292,44 euros.

Taxació

Una taxació dels vehicles de luxe propietat de Jordi Pujol Ferrusola que va realitzar l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius (ORGA) per al jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz el juliol del 2021 donava un valor d’aquests que ascendeix als 2.600.560 euros. L’objectiu era conèixer el valor de la col·lecció de 12 cotxes del primogènit dels Pujol, que va ser processat juntament amb els seus sis germans i els seus pares per delictes d’organització criminal, contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i falsedat documental, perquè els mateixos vehicles fossin subhastats. Entre els vehicles requisats destaquen tres Ferrari –un dels quals un F-40 valorat per l’ORGA en més de 678.000 euros–, un parell de Lamborghini –un d’ells el Miura valorat en 959.000 euros–, dos Porsche, un Jaguar i dos Mercedes Benz, a més d’un Seat 600 valorat en 7.600 euros.

El jutge José de la Mata, predecessor de Pedraz al jutjat, va proposar el 2020 enviar a judici l’expresident català Jordi Pujol, la seva dona Marta Ferrusola i els seus set fills per formar presumptament una organització criminal per, aprofitant-se de la seva «posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades», acumular un «patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d’activitats corruptes».

Organització criminal

Notícies relacionades

En la interlocutòria que va posar fi a la peça principal d’aquest cas, el llavors titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 procedia contra tota la família Pujol Ferrusola i contra 18 persones més que haurien participat o col·laborat en les activitats il·legals, entre les quals l’exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironés, o els empresaris Luis Delso Heras, Carlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol.

Segons la interlocutòria, la investigació, que es va allargar més de set anys, va acreditar que part d’aquestes «activitats corruptes» que hauria comès la família van coincidir en el temps amb la Presidència de la Generalitat de Catalunya que va ostentar Jordi Pujol entre 1980 i 2003. La procedència del patrimoni, assenyalava el jutge, prové de diferents fonts que en algun cas són desconegudes, si bé va destacar que existien «indicis sòlids» que acrediten que no procedia, com al·legaven des del principi els membres de la família, d’una herència familiar de l’avi Florenci Pujol.