Comptes del 2023

La despesa en Defensa s’apuja un 25,8% per complir el compromís amb l’OTAN

Unides Podem accepta sense més debat incrementar la inversió en tecnologia militar

La despesa en Defensa s’apuja un 25,8% per complir el compromís amb l’OTAN
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Marisol Hernández

La despesa en Defensa augmentarà un 25,8% en els pròxims Pressupostos, malgrat les reticències d’ Unides Podem. Pedro Sánchez es va comprometre amb l’OTAN a elevar de manera progressiva la inversió militar fins a arribar el 2029 al 2% del PIB. Aquesta promesa va generar molt malestar en els seus socis de coalició i van amenaçar de donar la batalla en els comptes de l’any vinent. Finalment ha quedat totalment diluït en la negociació, sense que la formació morada hagi insistit a rebutjar-la.

La decisió del Ministeri d’Hisenda que part d’aquest increment figurés en un pla especial de Defensa, perquè no computa en el sostre de despesa i, per tant, no afecta altres partides, va salvar l’oposició d’Unides Podem. Però la pujada és considerable i suposa el primer pas per arribar progressivament al 2% del PIB.

El pressupost del Ministeri s’incrementa un 6,5%, sobretot per la millora del salari del personal militar. De manera paral·lela el pla de Defensa s’amplia a 4.900 milions d’euros, cosa que dona un saldo final de creixement del 25,8%. En realitat la pujada no seria tan estrepitosa si la invasió russa d’Ucraïna no hagués obert un debat en el si de la UE sobre la necessitat de dedicar més diners a la seguretat i sense totes les declaracions d’Unides Podem oposant-s’hi.

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va destacar que «els compromisos del president es compleixen» i que ell, com a màxim responsable d’aquests comptes públics, quan compromet la seva paraula, «els Pressupostos li donen cobertura». Per a això el pla de Defensa eleva la quantia de 3.000 milions a 4.900, que s’afegeixen a l’increment de les partides del ministeri mateix.

Montero va posar en valor, en part pel rebuig de Podem, que l’augment de la inversió, principalment en tecnologia, suposarà la creació de 22.667 llocs de treball de manera directa o indirecta, ja que millora la càrrega de treball de la indústria de Defensa, en empreses com Navantia, Airbus o Indra.