Escrits de defensa

Pujol argumenta que «mai va torçar el recte i digne exercici» de la Presidència de la Generalitat

  • El primogènit es remunta a l’excomissari Villarejo i a l’operació Catalunya per demanar l’absolució

  • Els seus germans també sol·liciten ser exonerats, al negar els fets que els atribueixen les acusacions

Pujol argumenta que «mai va torçar el recte i digne exercici» de la Presidència de la Generalitat

JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol sol·licitarà la seva lliure absolució en el judici que se celebrarà contra ell i els seus set fills a l’Audiència Nacional per diferents delictes relacionats amb la corrupció en el cas en què se’ls investiga. El cap de família assegura que «no existeix un sol ingrés en el patrimoni» familiar «que tingui relació causal amb un abusiu i il·legítim exercici de la seva autoritat i potestats públiques». En el seu escrit de defensa, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, mira de neutralitzar amb l’herència que li va deixar el seu pare, Florenci Pujol, les acusacions que li dirigeixen la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions que exerceixen Podem i Grand Tibidabo. L’Advocacia de l’Estat no demana pena per a ell.

Els seus fills, inclòs el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, que s’enfronta a la petició de pena més alta (29 anys de presó per part del fiscal i 2,9 per l’Advocacia de l’Estat), també sol·liciten la lliure absolució. Tots comencen els seus escrits parlant de l’excomissari José Manuel Villarejo, principal imputat en el cas Tàndem, en el qual s’investiguen les clavegueres policials, i que ha esmentat en diverses ocasions l’operació Catalunya, amb la qual afirma que es va investigar polítics catalans. Tret d’Oriol, cap l’esmenta expressament, però apunten a una operativa d’assetjament coactiu sobre la propietat i executius i empleats de la Banca Privada d’Andorra» per arribar als seus fons, que neguen haver obtingut per la comissió de cap delicte.

Els germans que comparteixen Cristóbal Martell com a advocat al·leguen que van regularitzar la seva situació davant l’Agència Tributària: Josep acollint-se a l’amnistia fiscal del 2012 i la resta, a través de declaracions complementàries. Oriol argumenta que va cancel·lar el 2010 el compte d’Andorra on guardava la part que li corresponia de l’herència del seu avi, als fons del qual va renunciar. El seu advocat, Javier Melero, arriba fins i tot a instar en el seu escrit a la desclassificació dels documents de l’operació Catalunya del Ministeri de l’Interior durant el Govern de Mariano Rajoy.

Dipòsit del pare

En només tres pàgines l’expresident s’oposa a l’acusació que li dirigeix el fiscal i que ascendeix a 9 anys de presó per associació il·lícita i blanqueig de capitals. Anticorrupció afirma que la família Pujol es va enriquir, almenys des de 1990, gràcies a l’ascendent del patriarca al capdavant de la Generalitat. En el seu escrit, Pujol explica que la seva trajectòria professional va arrencar amb «una forta vinculació amb el seu pare, Florenci Pujol» i es remunta a Laboratoris Fides i a Banca Catalana. «Aviat l’activitat política va passar a reclamar l’afany més gran i esforç i, és més, la mateixa activitat econòmica va quedar també reorientada i al servei del projecte polític», assenyala. La «profunda inestabilitat política i els riscos que assumia» que «produïen profunda inquietud i desassossec en el seu pare» va motivar que, «amb voluntat d’assegurar i garantir l’estabilitat econòmica de la seva nora i nets, Florenci Pujol va fer saber al seu fill i nora que constituïa un dipòsit a l’exterior».

Notícies relacionades

Quan va morir l’avi el 1980 els fons ascendien a 140 milions de pessetes en dòlars. Quan el 1990 de la gestió dels fons se’n va ocupar el primogènit, ja n’hi havia 500. Pujol precisa que «mai en l’exercici de la seva alta funció pública va torçar el seu recte i digne exercici» per afegir que «no es va prestar mai a desplegar gestions d’invitació, incitació, suggeriment o influx de prevalença sobre autoritats resolvents o funcionaris informants en interès o a petició dels seus fills o cònjuge, ni tampoc va ser mai requerit per aquests en aquesta direcció».

Els seus fills descriuen unes circumstàncies similars. El més gran, a més, es refereix una a una a les operacions en les que Anticorrupció li atribueix el cobrament de comissions per negar qualsevol il·legalitat. En tots els casos la conclusió a la qual arriba és similar: «No consta intervenció de Jordi Pujol Ferrusola ni suggestió, invitació o influx de cap tipus sobre funcionaris informants o autoritats resolvents».