Duel entre socis

La proposta de Junts indigna ERC i frena la negociació per salvar el Govern

Els republicans neguen qualsevol negociació, i fins i tot contacte, fins que els postconvergents facin una proposta «seriosa»

La proposta de Junts indigna ERC i frena la negociació per salvar el Govern

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La molt esperada proposta de Junts per asseure’s a negociar la continuació de la seva presència en el Govern ha posat la mateixa negociació en ‘stand by’. La concreció de les tres demandes expressades fa ja un mes i l’afegit d’una quarta, la restitució del cessat vicepresident Jordi Puigneró, ha esgotat la paciència republicana que creu innecessari asseure’s en una taula a dialogar fins que els postconvergents «facin una proposta seriosa». De moment, dissabte al matí no hi ha hagut ni converses, tot i que es preveu que hi pugui haver contactes per exhortar Junts a fer que enviï una altra proposta.

És subjacent en el fons la confirmació, als seus ulls, d’una sospita que va recórrer els passadissos del Palau de la Generalitat i de la seu republicana del carrer de Calàbria. Que els postconvergents no tenien cap intenció de negociar seriosament i que la proposta, l’enviament de la qual a la bústia d’ERC es va dilatar fins a acostar-se a les 24 hores des que va ser anunciada públicament, és només un estratagema per deixar la pilota a la teulada d’Aragonès.

Davant d’això, el mateix president, i a través dels mitjans de comunicació, va reaccionar com una molla i, poc després de rebre la proposta, ja va expressar que no eren demandes susceptibles ni tan sols de ser abordades. Dissabte al matí, aquest estat d’opinió s’ha estès per tots els nivells republicans.

«Va més enllà del fet que exigeixin que es restitueixi Puigneró. Puigneró va ser destituït per falta de confiança del president, és a dir, o bé pretenen que la confiança torni de cop o bé que Aragonès es mengi les seves paraules», va apuntar una veu.

Notícies relacionades

I la seva anàlisi continua: «A més, reclamen una altra vegada» com en la negociació per a la mateixa investidura, «tornar a l’esquema d’un espai estratègic liderat pel Consell per la República», l’entitat creada per Carles Puigdemont, «que s’hagi d’acceptar la delegació a la taula de diàleg i negociació amb l’Estat que decideixi Junts», és a dir, la inclusió de figures que no formen part del Govern «i pactar conjuntament tant els Pressupostos Generals de l’Estat com la mateixa estabilitat del Govern de Pedro Sánchez, cosa que obvia que ERC triplica els escons postconvergents en el Congrés». «És una proposta dissenyada i executada per dinamitar la negociació. Així que fins que no enviïn alguna cosa que pugui ser negociada, res», conclou aquesta veu.

Com serà l’enuig republicà que citen en últim lloc és una qüestió que, per a ells, era essencial fa uns dies. Que la proposta de Junts ve amb compte enrere, és a dir, és un ultimàtum que venç dilluns al migdia, moment en què l’executiva postconvergent ha d’acordar la pregunta de la consulta a la militància del 6 i 7 d’octubre. Molts republicans creuen que ja és insalvable la situació del Govern. I tots coincideixen en una cosa: la pilota torna a ser a la seva teulada. «Ells decideixen».