Catalunya

Junqueras veu ERC preparada per governar sola, però confia que JxCat segueixi

El president d’Esquerra considera «evident» que JxCat ha sigut «deslleial»

Junqueras veu ERC preparada per governar sola, però confia que JxCat segueixi

David Castro

2
Es llegeix en minuts
EFE

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha confiat que JxCat segueixi al Govern amb actitud «positiva i de lleialtat» cap al president de la Generalitat, malgrat la «deslleialtat» de plantejar una qüestió de confiança, i ha deixat clar que els republicans estan «preparats» per a «tots els escenaris», fins i tot el de governar en solitari si Junts abandona el govern.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras ha analitzat la decisió de JxCat –soci de coalició d’ERC a l’Executiu català– de consultar a la militància els dies 6 i 7 d’octubre sobre la seva continuïtat al Govern, a més de donar-se de termini fins aquest diumenge per negociar el compliment del pacte de governabilitat.

«Confiem que tots els que participen en el govern sàpiguen prioritzar el país. Entenem que tinguin debats i dificultats internes, i ens sembla bé que facin les consultes que creguin que han de fer, però tant de bo aquest procés de consulta interna es resolgui de la millor manera possible i continuïn al govern amb actitud positiva i de lleialtat cap al president», ha afirmat Junqueras.

El president d’Esquerra ha considerat així «evident» que JxCat ha sigut «deslleial» al demanar el president català que se sotmeti a una qüestió de confiança, una petició per part d’un partit que forma part de la coalició de govern que «no té antecedent a cap lloc d’Europa i està fora de tota lògica i normalitat».

Així mateix, sobre els tres punts del pacte de govern que JxCat denuncia que no s’estan complint i sobre els quals aquesta formació reclama una rectificació per seguir a l’executiu, Junqueras ha sigut rotund: «Es compleixen sobradíssimament des del primer dia».

El dirigent ha posat com a exemple la coordinació entre tots dos partits a Madrid, que «es compleix encara més i és extraordinària», ja que en un 90% de votacions els dos partits han votat junts, i només en un 10% no, perquè «JxCat ha preferit votar amb PP i Vox».

¿Governar sols?

Notícies relacionades

Sobre la possibilitat de governar en solitari si JxCat abandona la Generalitat, ha dit que «ERC sempre intenta estar preparada per a tots els escenaris» i «assumirà els que es produeixin de la millor manera possible», si bé ha «descartat» un avenç electoral, donat el context de crisi econòmica i social.

Però arribat el cas en què ERC hagués de governar en minoria, ha assegurat que els republicans «no es plantegen governar amb suport extern del PSC» i, en aquest sentit, ha confiat que, «si JxCat surt del govern, serà prou responsable com per votar a favor de Catalunya; i com que l’acció de govern serà a favor de Catalunya, donaran suport a l’acció de govern».