Any d’Investigació Ramón i Cajal

Sánchez promet més inversió en ciència en els Pressupostos que s’aprovaran «ben aviat»

El president del Govern insisteix en l’objectiu de «reduir la precarietat» en el sector i buscar «la igualtat real i efectiva entre homes i dones»

Sánchez promet més inversió en ciència en els Pressupostos que s’aprovaran «ben aviat»
2
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, l’avantprojecte dels quals «aprovaran ben aviat», incrementaran «una vegada més» la partida destinada a la ciència.

«Amb la reforma de la llei de ciència, tecnologia i innovació crec que estem fent un pas transcendental. Estem garantint un finançament públic en R+D+i creixent, estable, amb l’horitzó d’arribar a l’1,25% del PIB el 2030, i un 3% en el conjunt de la inversió privada», ha assenyalat aquest dimecres Sánchez durant la seva intervenció, de manera telemàtica, amb motiu de la celebració de l’Any d’Investigació Ramón i Cajal.

En aquest sentit, ha posat èmfasi en la importància de «palanquejar inversió privada, perquè continua sent una de les assignatures pendents en l’àmbit de la ciència», un objectiu que, segons ha dit, «en el seu conjunt suposa doblar la inversió actual en tan sols vuit anys».

També ha insistit en l’objectiu de «reduir la precarietat» amb la figura del nou contracte indefinit per a científics i el personal tècnic, així com el d’incloure en la política de ciències «nous vectors d’avenç en aspectes fonamentals com la igualtat real i efectiva entre homes i dones; la conciliació; la protecció de la diversitat, i la consideració de la ciència com un bé comú».

«Desenvoluparem un ambiciós pla d’atracció i retenció del talent innovador, amb la mobilització d’una quantitat molt important pròxima als 3.000 milions d’euros. Volem donar l’oportunitat de tornar a tots els científics que se’n van anar», ha apuntat.

El president del Govern també ha destacat que «durant les pròximes setmanes» presentaran un Pla de Transferència del Coneixement, amb l’objectiu de fomentar la col·laboració entre les empreses, aconseguir que la investigació «tingui més impacte en una societat que necessita aquesta ciència, a través de la col·laboració publicoprivada».

«Soc conscient de tot el que queda per fer», ha reconegut Sánchez, destacant que hi ha una «intolerable» bretxa de gènere «cada vegada més gran» en l’àmbit de la ciència, la tecnologia, ja que en «totes les etapes educatives les dones estan infrarepresentades».

Respecte a això, el president de l’Executiu ha criticat que, quan es parla de perspectiva de gènere i educació, «hi ha encara persones i col·lectius no menors que frivolitzen amb aquesta idea».

Notícies relacionades

«L’executiu està lluitant amb aquest biaix de gènere en educació, estem treballant en la direcció correcta. L’Espanya d’avui mira al passat amb vocació d’aprendre dels errors comeses, sobretot per no repetir-los. Aquest és un país de ciència», ha sentenciat.

Amb la commemoració de l’Any d’Investigació Ramón i Cajal, el Govern, segons ha explicat Sánchez, es proposa arribar a tres objectius: la creació d’un museu dedicat al funcionament del cervell; celebrar i divulgar la ciència com a disciplina natural d’una cultura cívica, de progrés, i conscienciar sobre la importància de la inversió en investigació científica.