Crisi energètica

El Govern estudia apujar l’IRPF que paguen les rendes de l’estalvi

Aplicar l’acord de coalició portaria a apujar del 23% al 27% el tipus a què tributen ingressos a partir de 140.000 euros

El Govern estudia apujar l’IRPF que paguen les rendes de l’estalvi

EFE / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’impost sobre la renda (IRPF) que es paga per les rendes del capital podria ser més elevat el 2023. Entre la bateria de propostes tributàries que el Govern té sobre la renda amb l’objectiu d’aconseguir una tributació més gran de les rendes i els patrimonis més elevats amb la qual finançar les mesures contra la crisi energètica, hi ha sobre la taula una possible pujada de l’IRPF per als rendiments procedents de comptes corrents, fons d’inversió, dividends d’accions, assegurances o dels increments de patrimoni en general, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts de l’Executiu.

Ja en l’acord de coalició entre PSOE i Unides Podem per a la formació del Govern es va incloure el compromís d’apujar del 23% al 27% el tipus a què tributen en l’IRPF les rendes de capital superiors a 140.000 euros. En els Pressupostos del 2021 es va fer un primer pas, apujant del 23% al 26% la tributació de les rendes de capital a partir de 200.000 euros. Ara hi ha sobre la taula avançar en aquesta direcció, amb un tipus impositiu major, aplicable a partir d’un menor nivell de renda. Complir l’acord de coalició implicaria elevar del 23% al 27% la tributació de les rendes de capital a partir de 140.000, la qual cosa portaria a una tributació més gran d’entre 5.600 i 8.000 euros per als contribuents amb un tram de rendes de l’estalvi entre aquesta quantitat i els 200.000 euros. A partir d’aquesta última quantitat el salt seria menor, ja que ja s’aplica un tipus del 26% des de l’exercici 2021. En concret, passar del 26% al 27% a partir de 200.000 euros suposaria una tributació més gran de 2.000 euros en el menor dels casos.

Recomanació dels experts

Aquests càlculs serveixen de referència si s’aplica l’acord de coalició en els seus estrictes termes, però el resultat final pot portar a altres combinacions diferents. En tot cas aquesta iniciativa pot formar part de la bateria de mesures tributàries que prepara el Govern, després de l’anunci de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, sobre un «nou gravamen sobre les grans fortunes», de caràcter temporal i liquidable el 2023.

L’impost sobre la renda inclou una doble tarifa. D’una banda, els salaris, les pensions i els ingressos professionals o empresarials dels autònoms tributen sota una tarifa que, amb caràcter general, va des del 19% (per a les rendes més baixes) fins al 49% (per a rendes a partir de 300.000 euros a l’any), podent arribar a un tipus màxim del 54% en el País Valencià. D’altra banda, les rendes del capital tributen sota una tarifa menys costosa, amb tipus que van des del 19% per a ingressos anuals de fins a 6.000 euros fins al 26% (a partir de 200.000 euros).

El llibre blanc sobre la Reforma Tributària publicat al març per la comissió de persones expertes constituïda pel Govern va justificar l’existència d’una doble tarifa, més benigna per a les rendes de capital, però va aconsellar una menor diferència respecte de la qual s’aplica sobre les rendes del treball: «L’elasticitat més gran de les rendes del capital justifica l’establiment de tipus més reduïts per a aquestes rendes, mentre que els incentius a transformar rendes generals en rendes del capital condueixen a aproximar aquests tipus als aplicables a les rendes generals», s’afirma a l’esmentat informe.

Compliment a mitges del compromís de coalició

Notícies relacionades

D’acord al pacte de coalició de Govern, el que ara hi hauria sobre la taula del Govern de coalició és elevar almenys fins al 27% el tipus que s’aplica al tram a partir de 140.000 euros. L’acord de coalició també incloïa elevar dos punts la base general de l’IRPF per a rendes a partir de 130.000 euros i quatre punts per a un tram a partir de 300.000 euros. En els Pressupostos del 2021 es va fer un primer pas amb una pujada de dos punts per a rendes a partir de 300.000 euros.

La introducció d’una doble escala en l’IRPF va ser adoptada a partir de la reforma fiscal del 2006, sota el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, amb l’argument d’aplicar una tributació més tova amb què evitar la deslocalització fiscal dels capitals. Llavors es va introduir un tipus únic, del 18%, que després s’ha anat desdoblant en posteriors reformes fins a configurar una escala amb quatre tipus (19%, 21%, 23% i 26%) per a diferents trams de rendes de capital.