Interinitat a la Cambra catalana

Alba Vergés fa fora quatre dels sis assessors de Laura Borràs al Parlament

  • La vicepresidenta primera i la majoria de la mesa consideren que, amb la presidenta suspesa, només dos poden continuar exercint les seves funcions

Alba Vergés fa fora quatre dels sis assessors de Laura Borràs al Parlament

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La vicepresidenta primera amb funcions de presidenta al Parlament, la republicana Alba Vergés, ha firmat el cessament de quatre dels assessors de Laura Borràs que estaven en uns llimbs des que la líder de Junts va ser suspesa el 28 de juliol passat. Els altres dos càrrecs de confiança s’integraran a l’engranatge de la Cambra catalana, però no hi ha hagut acord amb la resta perquè, malgrat que la postconvergència considera que jurídicament haurien de continuar tots perquè Borràs no ha sigut cessada, ERC i la majoria de la mesa comparteixen que no hi ha encaix possible dels que tenen més pes polític.

Així doncs, a partir del 30 de setembre, el cap de gabinet, Salvador Esteve; el cap de premsa, Pep Elias; i els assessors Oriol Izquierdo i Narcís Junquera deixaran de ser oficialment treballadors de la institució. Inicialment, ERC havia proposat que fossin cessats tres, els considerats de més proximitat política i personal amb Borràs, però finalment només es mantindran la responsable de gestió, Elvira Parés, i el tècnic assessor Frances López, que dins de la mesa s’encarregaran de funcions del gabinet de presidència que s’han de continuar fent tot i que s’allargui la interinitat en la direcció de la Cambra, com treballs de secretaria, de revisió d’ordres del dia, preparació d’audiències o preparació d’actes que acull el Parlament.

Notícies relacionades

Fonts parlamentàries expliquen que es va posar «voluntat» a explorar un encaix per a tothom i que es va parlar personalment amb les sis persones afectades, però la conclusió va ser que, per motius de confiança però també per les funcions de cada un, «no tot era encaixable», sobretot aquelles més estretament vinculades a la figura de la presidenta. Vergés, que com a vicepresidenta té dos assessors, no preveu contractar ningú més, ja que no està entre els seus plans exercir la representació de la institució com si fos ella la cap de la Cambra i calcula que hi haurà menys actes institucionals que amb una presidència funcionant amb normalitat.

La decisió de Vergés de cessar quatre assessors compta amb el suport de la majoria de la mesa, però no de Junts ni de Borràs, que entenen que no s’hauria d’haver produït la seva suspensió ni s’hauria d’haver fet fora cap dels seus assessors, que tampoc volien dimitir. Els cessats no tindran dret a indemnització però sí que podrien ser de nou contractats si Borràs torna a la presidència perquè no hi ha sentència condemnatòria o bé si els reclama un nou president de Junts en cas que es produís un relleu que per ara no està previst.