Anunci de Montero

Sánchez es planteja ara la creació de l’impost a les grans fortunes que demanava Podem

La ministra d’Hisenda defensa exigir «una aportació més gran als que més tenen» per poder pagar les ajudes en plena crisi energètica

Els morats van reclamar al juny la nova figura fiscal per a les fortunes superiors als 10 milions d’euros

Sánchez es planteja ara la creació de l’impost a les grans fortunes que demanava Podem

JUAN CARLOS HIDALGO / EFE

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Una altra bandera política més que comparteixen ja els dos socis del Govern, socialistes i morats. Pedro Sánchez ha donat via lliure per explorar la creació d’un impost a les grans fortunes, amb l’objectiu de poder mantenir el sistema d’ajudes en plena crisi energètica. Era una petició formal d’Unides Podem que va ser tombada pel seu soci en el Congrés el mes de juny passat.

«Hem de demanar una aportació més gran als que més tenen per permetre el transport públic gratis, els 200 euros a les rendes amb menys de 14.000 euros, per poder continuar abaixant l’IVA de la factura de l’electricitat, becar els alumnes...», ha defensat la ministra María Jesús Montero, als passadissos del Congrés. La responsable d’Hisenda ha recordat que, igual com han promogut la creació de nous gravàmens a les empreses energètiques i a la banca, l’Executiu està analitzant la possibilitat d’augmentar l’aportació a les arques públiques de «les grans fortunes» d’Espanya.

Notícies relacionades

El nou impost és una de les principals reivindicacions d’Unides Podem d’aquesta legislatura. El PSOE ho havia rebutjat fins ara amb l’argument que no s’havia consensuat en el si de l’Executiu, tenia dubtosa eficàcia per recaptar i la inutilitat final, perquè, deien els socialistes, es podria traslladar aquesta pressió més gran a les grans fortunes a través de l’impost de societats. Els morats proposaven llavors que s’apliqués a les fortunes que superin els 10 milions d’euros.

Aquest anunci del Govern de Pedro Sánchez arriba en ple debat sobre la competència dels governs de la Comunitat de Madrid i Andalusia amb l’impost de patrimoni. El president de la Junta, Juanma Moreno, ha comunicat aquesta setmana que el bonificarà per atraure els contribuents més rics d’altres comunitats, tot i que va citar en concret Madrid (on governa la seva companya de partit Isabel Díaz Ayuso) i Catalunya.