Operació Catalunya

El jutge García-Castellón rebutja la querella de Sandro Rosell contra Villarejo i altres comandaments policials

Considera que no té dret a personar-se com a perjudicat en la causa en la qual s’investiguen les clavegueres policials

El jutge García-Castellón rebutja la querella de Sandro Rosell contra Villarejo i altres comandaments policials
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha rebutjat la querella presentada per l’expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell contra l’excomissari José Manuel Villarejo i altres comandaments policials, alhora que descarta la possibilitat de permetre-li personar-se com a acusació particular en la causa en la qual s’investiguen les clavegueres policials, coneguda com a cas Tàndem.

En una interlocutòria García-Castellón explica que les actuacions que es relaten en la querella de Rosell contra, entre d’altres, Villarejo no compleixen els pressupostos legalment previstos per reconèixer-li la condició de perjudicat directe pels fets, ja que no inclou «cap indici» que justifiqui la connexió entre el que narra i les desenes d’investigacions obertes a l’excomissari, pels contractes que va firmar amb la seva empresa Cenyt per investigar socis o competidors dels seus clients.

Rosell atribuïa a Villarejo el procés judicial pel qual va estar pres i que va acabar en la seva absolució a través d’una sèrie d’articles de premsa en els quals s’esmenten suposades irregularitats que s’haurien comès durant la seva tramitació, recorda la interlocutòria. Segons el querellant, l’excomissari formaria part d’un entramat politicopolicial la finalitat del qual era portar a terme actuacions per desestabilitzar o frenar persones vinculades al moviment independentista català, en el que s’ha conegut com a operació Catalunya, per la qual no s’ha obert cap investigació, al no apreciar-se delicte. L’objectiu, afirma Rosell, era perjudicar-lo a través de la creació artificiosa d’una causa policial i judicial en contra seu.

«Sense posar en dubte la gravetat de les afirmacions contingudes en la querella, ni la possibilitat que tals fets presentessin, indiciàriament, aparença de delicte, això és diferent que tals fets hagin de ser investigats a les presents» diligències, assenyala en el seu escrit l’instructor de la macrocausa contra Villarejo.

La querella, pels delictes d’organització criminal, acusació i denúncia falsa, falsedat documental i detenció il·legal, també s’adreça contra l’excomissari Marcelino Martín-Blas, l’exinspector Antonio Giménez, l’inspector Alberto Estévez i l’exagregat de l’FBI en l’ambaixada dels Estats Units a Madrid Marc L. Varri.

Sense connexió amb Tàndem

La interlocutòria afirma que en la querella no es consigna en quina manera es troben connectats els fets narrats amb la causa que se segueix contra Villarejo, en la qual s’investiga un mateix patró de conducta delictiva i que es basa en la contractació privada de l’excomissari, a través de Cenyt, per prestar serveis que no podia realitzar per ser policia en actiu. Fins i tot nega que del relat es desprengui la intervenció directa de Villarejo en aquestes actuacions, «sinó que s’al·ludeix a altres subjectes i a funcionaris públics en l’exercici de les seves funcions».

Notícies relacionades

Per això el jutge no veu justificada la competència del seu jutjat per investigar els fets denunciats en tant que resulta difusa la vinculació entre ells i els que són objecte d’aquesta macrocausa, «tant en relació amb la peça principal com a propòsit de les peces separades», perquè no aporta cap tipus d’informació a propòsit de l’existència d’un encàrrec específic a Villarejo. A més, veu una dinàmica completament diferent de la investigada en la causa principal.

No obstant, afegeix que encara no s’ha desencriptat tot el material intervingut a l’excomissari, per la qual cosa si aparegués alguna dada que vinculi Villarejo amb Rosell es procediria a oferir-li la possibilitat de personar-se.