Codi de conducta

La majoria del Parlament urgirà avui a estudiar sancions contra Dalmases per haver intimidat una periodista

  • El PSC, ERC, comuns i la CUP esperen que es convoqui la comissió de l’estatut del diputat, en la qual es dirimiran possibles sancions al diputat de Junts

  • El dirigent, mà dreta de Borràs, compareix per explicar a la Cambra catalana la seva versió dels fets

La majoria del Parlament urgirà avui a estudiar sancions contra Dalmases per haver intimidat una periodista

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El diputat i vicepresident de Junts, Francesc de Dalmases, ha de retre comptes aquest divendres davant el Parlament per haver intimidat una periodista del ‘FAQS’. Segons la versió de diversos treballadors del programa, la va agafar pel canell, la va portar al camerino de convidats, la va esbroncar i la va insultar, amb cops al mobiliari i les parets inclosos, per l’entrevista que el programa acabava de fer a Laura Borràs tres setmanes abans de ser suspesa com a presidenta del Parlament. 

Els fets van passar el 9 de juliol davant la presència de la mateixa Borràs i de dos dels seus assessors, i malgrat que el PSC, ERC, comuns i la CUP van activar el botó perquè se li apliqués el codi de conducta que han de complir tots els electes de la institució, per ara no s’ha mogut res. Aquest divendres, en la comissió de la CCMA, urgiran a moure fitxa.

Dalmases, que fins ara ha reconegut una «discussió encesa» amb la treballadora de l’extint programa, però que ho emmarca dins d’un context professional i periodístic, compareixerà per explicar la seva versió dels fets i se sotmetrà a l’escrutini dels grups. També ho faran el director del programa, Pere Mas, que va admetre públicament que el dirigent es va excedir contra la periodista del seu equip, i el director de TV-3, Sigfrid Gras. Altres periodistes de Catalunya Ràdio i de l’ACN van revelar també pressions, publicades per ‘Nació Digital’ i ‘Eldiario.es’, motiu pel qual s’afegirà a la llista de compareixents el director de l’agència catalana, Iu Forn.

Les possibles sancions

Els grups que van elevar el cas a la Mesa del Parlament assenyalaran que no s’ha convocat encara la comissió de l’estatut del diputat, presidida pel dirigent de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, també pròxim a Borràs. És en aquest espai en el qual s’ha de contrastar si el comportament de Dalmases s’ajusta o no al codi de conducta de la institució, que obliga els diputats a mantenir una «actitud exemplar» i els recorda que les seves relacions amb els mitjans de comunicació s’han d’orientar «a favor del dret a la informació». Les sancions per incompliment poden anar des de l’amonestació pública fins a una multa de fins a 12.000 euros i fins i tot a una suspensió temporal del diputat.

La representant d’ERC en la comissió de la CCMA, Raquel Sans, recordarà que els quatre grups van demanar a la Mesa, llavors presidida per Borràs, que s’emprenguessin «accions» contra Dalmases. També els comuns, a través de la parlamentària Susana Segovia, tenen previst assenyalar que «no hi ha voluntat» perquè es convoqui l’òrgan que ha d’estudiar la possible sanció a Dalmases. La CUP, per la seva banda, exigirà «responsabilitats i les depuracions que siguin necessàries» i el PSC parlarà no només que estigui frenada la comissió, si no també sobre si les productores vinculades a TV-3 compleixen les normes i protocols de la televisió pública.

La postura de Junts

Notícies relacionades

Junts no ha sortit en cap moment a defensar Dalmases per aquest cas. De fet, encara ha de resoldre l’expedient informatiu que li va obrir el partit per aquest cas. Només Borràs li va demostrar suport explícit dins i fora del partit. De fet, en un intent d’esmorteir les conseqüències sobre el diputat, la presidenta va informar en una reunió del grup parlamentari del seu partit que s’havia posat en contacte amb la periodista afectada per demanar-li que exonerés públicament Dalmases. Però això mai va passar.

La CCMA va encarregar una investigació del que va passar aquell 9 de juliol, el comitè d’empresa de TV-3 «va condemnar» l’actitud de Dalmases, un retret al qual es van afegir el consell professional de la Corporació i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. El Grup de Periodistes Ramon Barnils, del qual el dirigent de Junts era membre, va decidir expulsar-lo. La polèmica va quedar aparcada a l’estiu per l’obertura del judici oral a Borràs per la presumpta manipulació de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes i la seva posterior suspensió, però es revifarà aquest divendres al Parlament.