Laura Borràs

Acusat el vicepresident de Junts, Francesc de Dalmases, d’intimidar una periodista del ‘FAQS’

  • El vicepresident de Junts suposadament va fer entrar la periodista, que havia pactat l’entrevista amb la líder del partit, en un camerino i li va cridar

  • La CCMA ha demanat un informe a TV-3 per aclarir els fets

Acusat el vicepresident de Junts, Francesc de Dalmases, d’intimidar una periodista del ‘FAQS’

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
ACN

La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, ha demanat un informe a TV-3 per aclarir immediatament, si el vicepresident de Junts i diputat al Parlament, Francesc de Dalmases, va intimidar una periodista del programa ‘FAQS’ després de l’entrevista que es va fer en aquest espai el 9 de juliol a la presidenta de la Cambra catalana i líder de Junts, Laura Borràs.

‘Eldiario.es’ i ‘Nació Digital’ han publicat aquest dilluns que Dalmases va fer entrar la periodista, que havia pactat l’entrevista, en un camerino i li va cridar. El diputat de Junts ha negat que «insultés ni intimidés ningú», però el grup de periodistes Ramon Barnils, al qual pertany Dalmases, ha obert una investigació.

Investigació interna

El Grup Barnils ha afirmat en un fil a Twitter que ha llegit les informacions sobre el cas «amb extraordinària preocupació» i ha considerat que les actuacions descrites «estan molt allunyades dels principis» de l’ens, per la qual cosa han anunciat l’obertura d’un «procediment intern d’investigació, ja que Francesc de Dalmases és soci de l’entitat».

Les dues publicacions al·ludeixen a fonts testimonials per explicar que Dalmases va agafar «pel canell» la periodista i «la va tancar per cridar-li» en camerino de convidats per les preguntes realitzades a Borràs, «també present dins de la sala». Les mateixes fonts testimonials, afirma ‘Nació Digital’, defineixen l’actitud de Dalmases com a «violenta».

Dalmases ha negat les acusacions també a través de la xarxa social, on ha piulat que no va insultar «ni intimidar ningú». Segons la seva versió, «va ser una conversa breu» en què es va parlar «des d’una perspectiva periodística» i va plantejar «discrepàncies professionals».

El diputat de Junts per Catalunya vincula el tuit a un tall d’àudio del director del programa ‘El món a RAC-1’, Pere Mas, en què parlava del fet dos dies després de l’entrevista a l’emissora. Entre preguntes del conductor del programa matinal de l’emissora, Jordi Basté, Mas explica que l’equip de Borràs no estava content de com havia anat l’entrevista, i situa el cap de premsa, el cap de gabinet i el mateix Dalmases.

En aquest àudio, Basté pregunta a Mas si Dalmases estava «especialment empipat», a la qual cosa el director del ‘FAQS’ contesta que «no especialment». Admet, després, que no va presenciar la conversa i remarca que és «relativament normal» que «quan un convidat creu que l’entrevista no ha anat bé surti enfadat».

Posteriorment, Mas ha indicat a Twitter que les informacions que s’han publicat a ‘Nació Digital’ i ‘Eldiario.es’ «són certes», i ha justificat la versió anterior explicant que «la persona afectada no ho volia denunciar» i que ell havia decidit respectar-ho. «Per això vaig suavitzar l’incident a RAC-1».

I ha afegit: «Donat que se m’està utilitzant per tergiversar els fets, afegiré que nombroses persones van sentir l’incident i que els crits van arribar a l’entrada del plató del ‘FAQS’. Alhora adjunta la resposta sencera en el programa de Jordi Basté «sense editar».

Preguntats per l’agència ACN, ni Junts per Catalunya ni el mateix Dalmases, que s’ha remès als tuits, han volgut fer més valoracions sobre l’assumpte, perquè consideren que les explicacions donades amb les piulades ja són prou explicatives.

Acabar amb les «pressions i les agressions»

També ha reaccionat el Col·legi de Periodistes, que igualment a través de Twitter ha indicat: «Prou coaccions i agressions als i les periodistes». L’organisme considera que les informacions publicades per ‘Nació Digital’ i ‘El diari’ són «intolerables» i recupera un manifest en què demana que s’acabi amb les «pressions i agressions als professionals de la informació».

Reaccions al Parlament

Al capítol de les reaccions, la diputada d’ERC, Raquel Sans, ha afirmat al seu compte de la mateixa xarxa social: «Com a periodista, com a diputada molt preocupada per aquesta informació. Hi ha comportaments que són intolerables. Sempre, sempre, màxim suport als i les professionals. Espero que s’aclareixi tot això».

Notícies relacionades

La diputada d’En Comú Podem, Susanna Segovia, ha reaccionat també a través de Twitter, on ha opinat que si el fet es confirma és «absolutament inadmissible». Segovia ha recordat que un diputat «té un codi de conducta que li exigeix respecte envers els professionals de la informació».

La diputada dels comuns ha anunciat que el seu grup preguntarà sobre el tema a la pròxima Comissió de la CCMA «per aclarir què ha passat i demanar quines mesures es pensen prendre». «I, si és el cas, –ha afegit– caldrà assumir responsabilitats».

Temes:

Laura Borràs