cas Volho

El jutge cita a declarar l’exconseller Xavier Vendrell pel cas Volho

  • L’exdirigent d’ERC haurà de declarar per una operació urbanística a Cabrera de Mar i els contactes amb dirigents polítics per portar-la a terme

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia.

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge Joaquín Aguirre, que instrueix el cas Volho de presumpta corrupció i finançament del procés, ha reactivat la investigació de l’operació urbanística a la finca de Villa Bugatti, a Cabrera de Mar, i ha citat a declarar a sis investigats, entre ells l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell; l’alcalde de Cabrera, Jordi Mir (Junts), i l’exregidor d’Urbanisme, Enric Mir (ERC). Tots ells hauran de comparèixer al jutjat a partir de l’octubre. També ha citat sis testimonis, entre els quals dos càrrecs del Departament d’Educació. La Guàrdia Civil va detenir en aquesta operació una vintena de persones, per ordre judicial, el 28 d’octubre del 2020 i són investigats pels delictes de malversació de fons, prevaricació, suborn i tràfic d’influències.

La Guàrdia Civil considera que l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell va utilitzar «els seus contactes polítics», entre ells exmembres del Govern i actuals alts càrrecs, per «garantir l’èxit del negoci» que projectava a Villa Bugatti, a Cabrera de Mar (Maresme). En un dels seus informes incorporats a la causa, assenyala que Vendrell es va posar en contacte amb el que va ser conseller Josep Bargalló i Chakir el Homrani, així com amb altres alts càrrecs dels departaments d’Educació, Treball, Economia i Territori. Així mateix, s’investiga presumptes irregularitats en una requalificació urbanística.

En aquest sentit, cita l’actual titular de la cartera d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que llavors pertanyia a l’equip de Bargalló. «Tot això per garantir que el seu projecte fos aprovat i s’estengués a les activitats» de la fundació El Brot, que compta amb un centre per a menors amb problemes de dislèxia i trastorns d’atenció a Sant Joan Despí. Vendrell també pretenia construir un nou recinte d’aquestes característica a Villa Bugatti, on també hi ha un restaurant i es van fer esdeveniments al llarg de l’estiu del 2020.

Obtenció de fons

Notícies relacionades

Els agents asseguren que «davant la lentitud de la tramitació de la modificació urbanística», Vendrell va qualificar els responsables de l’Ajuntament de Cabrera d’«inútils» i va recórrer a les seves influències a l’Administració per «obtenir fons» de la fundació d’una entitat bancària i préstecs de l’Institut Català de Finances (ICF).

La primera declaració al jutjat és el 18 d’octubre i hi estan citats l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), i el regidor d’Urbanisme, Enric Mir, que ERC va fer dimitir per aquests fets, perquè li van descobrir 38.000 euros en efectiu al seu despatx municipal, malgrat assegurar que eren diners familiars. La segona cita és el 20 d’octubre i hi han d’anar com a investigats Ramon Vila, arquitecte municipal de Cabrera de Mar, i Patricio Chadwick, apoderat de cinc finques de Villa Bugatti. La tercera cita és el 27 d’octubre, en què ha de comparèixer l’arquitecte i soci de Vendrell, Jordi Solé, i finalment el 24 de novembre està citat al jutjat l’exconseller Xavier Vendrell, una vegada hagin declarat tots els investigats i testimonis.