OPERACIÓ VOLOH

La Guàrdia Civil afirma que Vendrell va utilitzar els contactes polítics per als seus negocis

  • Els agents aporten al jutge missatges de mòbil de l’exdirigent d’ERC amb alts càrrecs de la Generalitat sobre Villa Bugatti

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia.

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil considera que l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell va utilitzar «els contactes polítics», entre ells exmembres del Govern i actuals alts càrrecs, per «garantir l’èxit del negoci» que projectava a Villa Bugatti, a Cabrera de Mar (Maresme). Així ho exposa l’institut armat a l’últim informe que ha presentat al jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que instrueix el cas Voloh de presumpte tràfic d’influències i malversació. El togat està investigant les suposades irregularitats en la modificació urbanística del terreny i si el que es pretenia amb el canvi de valor del solar era obtenir una font d’ingressos anòmala.

L’informe de la Guàrdia Civil parteix de les dades trobades al telèfon mòbil de Vendrell, que va ser detingut l’octubre del 2020. En concret, analitzen els missatges que va enviar i va rebre en relació amb Villa Bugatti i alguns d’aquests sobre els permisos necessaris per instal·lar en aquest solar un centre per a menors amb problemes d’autisme, dislèxia o dèficit d’atenció. Els agents afirmen que va ser l’exconseller d’Interior, Miquel Buch, qui «hauria intercedit» amb l’alcalde de Cabrera de Mar, lloc on està ubicat aquest terreny.

Contacte amb alts càrrecs

Notícies relacionades

Vendrell, detalla el dictamen, va entaular contacte amb qui va ser conseller Josep Bargalló i Chakir el Homrani, així com amb altres alts càrrecs dels departaments d’Educació, Treball, Economia o Territori. En aquest sentit, anomena l’actual titular de la cartera d’Educació, Josep González Cambray, que llavors pertanyia a l’equip de Bargalló. «Tot això per garantir que el seu projecte fos aprovat i s’estengués a les activitats» de la fundació El Brot, que compta amb un centre per a menors amb problemes de dislèxia i trastorns d’atenció a Sant Joan Despí. Vendrell també pretenia construir un nou recinte d’aquestes característica a Villa Bugatti, on també hi ha un restaurant i es van celebrar esdeveniments al llarg de l’estiu del 2020.

Els agents asseguren que «davant la lentitud de la tramitació de la modificació urbanística», Vendrell va qualificar els responsables de l’Ajuntament de Cabrera d’«inútils» i va recórrer a les seves influències a l’Administració per «obtenir fons» de la fundació d’una entitat bancària i préstecs de l’Institut Català de Finances (ICF).