Retrobament en públic

La Zarzuela avisa que la ubicació de Felip VI i Joan Carles I en el funeral d’Isabel II la decidirà Londres

Remarca que el protocol de la cerimònia on els dos reis coincidiran el marquen les autoritats britàniques

El Govern i la Casa del Rei acorden que el ministre Albares acompanyi el Monarca a la capital

La Zarzuela avisa que la ubicació de Felip VI i Joan Carles I en el funeral d’Isabel II la decidirà Londres

EMILIO NARANJO / AFP)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Felip VI i Joan Carles I no apareixen junts en públic des de gener del 2020, quan van coincidir en el funeral de la infanta Pilar a Madrid. En aquella data els dos encara tenien algun contacte en públic, tot i que en privat Felip VI ja havia anat al notari (març del 2019) per renunciar a qualssevol diners que poguessin correspondre-li de la Fundació Lucum, utilitzada presumptament pel seu pare per amagar la seva fortuna. Tot esclataria el març del 2020 i l’emèrit, a l’agost, acabaria anant-se’n d’Espanya. Des d’aquella data les cartes estan sobre la taula i no hi ha tornat a haver cap imatge pública dels dos junts. Ni quan el Rei actual va anar a Abu Dhabi a donar a la família reial el condol per la mort de l’emir Khalifa bin Zayed al-Nahyan ni tampoc quan Joan Carles I va tornar de visita per primera vegada a Espanya, el mes de maig passat.

Ara, tots dos tornaran a coincidir en un altre funeral, el d’Isabel II, i la incomoditat per a l’actual cap d’Estat és òbvia. A la Casa del Rei no aclarien ni tan sols dilluns al matí si serien els encarregats de confirmar o descartar l’assistència de Joan Carles I al sepeli, el dia 19 a Londres. No hauria sigut la primera vegada que l’emèrit fes pública una decisió a través dels seus amics. Ja va actuar així quan va viatjar a Espanya al maig.

Finalment, davant la insistència dels mitjans de comunicació, la Zarzuela va anunciar en una breu nota que el matrimoni dels emèrits, com Felip i Letizia, havia acceptat la invitació realitzada pel Ministeri d’Exteriors britànic a través de l’Ambaixada d’Espanya al Regne Unit i estaran en la cerimònia de Westminster. ¿Entraran els quatre junts a l’abadia? ¿S’asseuran junts pare i fill? ¿Se saludaran? ¿Estarà la reina Sofia amb el seu marit? Davant les múltiples preguntes que l’assumpte suscita, fonts de la Zarzuela van recordar aquest dimarts que el protocol el marcaran les autoritats britàniques, així que els reis actuals i els emèrits s’adaptaran «lògicament» a les «decisions organitzatives i a les instruccions logístiques» que decideixi Londres.

A l’acte estan convocats també els caps d’Estat i els ex caps d’Estat de les famílies reials de Bèlgica, Dinamarca i els Països Baixos, i el Príncep hereu danès. Protocol·làriament, assenyalen fonts d’Exteriors espanyoles, l’habitual és que les persones en exercici estiguin juntes i en una ubicació diferent es col·loquin els exmandataris, així que el més probable és que Joan Carles i Felip estiguin separats durant la cerimònia.

Sense agenda institucional

Notícies relacionades

Aquesta efemèride torna a posar de manifest no només el problema que és l’ex cap d’Estat per al seu fill des del punt de vista institucional i personal. També destaca l’encallador en què es va ficar la Casa del Rei a iniciativa pròpia per voler deixar d’informar sobre l’emèrit fa ja tres anys, quan, després de tenir detalls sobre la seva fortuna oculta, va comunicar que Joan Carles I deixaria de participar en l’agenda de la Zarzuela de manera oficial. En aquest temps, algunes de les preguntes de la premsa, no totes sobre les seves finances i les investigacions judicials, es desvien a l’advocat de l’emèrit, Javier Sánchez-Junco, per intentar marcar distàncies.

Les preguntes sobre qui pagarà el desplaçament de l’ex cap d’Estat espanyol entre Abu Dhabi i la capital britànica va arribar també aquest dimarts al Consell de Ministres. Els periodistes l’hi van preguntar a la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que no va voler donar cap detall sobre el cost del viatge. «La delegació del nostre país l’encapçala el rei Felip com a cap de l’Estat. El rei emèrit atén una invitació personal i res ha de dir el Govern d’Espanya», va apuntar. A última hora de la tarda, i després de consensuar-ho amb la Zarzuela, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va anunciar que acompanyarà els monarques al sepeli.