Carles III s’estrena a Irlanda del Nord, on més divisió genera la Corona

El monarca es reunirà amb els representants de la classe política d’Irlanda del Nord, entre les tensions del Brexit i l’ansietat dels unionistes pel seu futur

Carles III s’estrena a Irlanda del Nord, on més divisió genera la Corona

HENRY NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Irlanda del Nord, el territori del Regne Unit on la Corona britànica suscita més controvèrsia, rep avui Carles III, el nou rei. La monarquia que fins ara encarnava Isabel II ha sigut símbol de devoció per als unionistes protestants i d’opressió per als nacionalistes catòlics. Les ferides de 30 anys de violència sectària entre les dues comunitats, que van segar 3.500 vides, trigaran a tancar-se. La pau aconseguida amb els Acords de Divendres Sant el 1998 és encara dèbil. Els unionistes, aferrats a la monarquia britànica, temen l’era que s’obre amb aquest nou regnat. Una ansietat a què se suma el Brexit, l’avenç dels nacionalistes a les urnes i el projecte republicà d’una futura reunificació de l’illa.

Acompanyat de Camil·la, Carles III es reunirà al castell de Hillsborough, la residència real als afores de Belfast amb els líders polítics dels grans cinc partits d’Irlanda del Nord, abans de rebre un missatge de condolença a l’Assemblea de Stormont. En l’ofici religiós a la catedral de Santa Anna a la tarda tenen prevista la seva presència el president de la república d’Irlanda, Michael Higgins, el primer ministre (Taoiseach) Michéal Martin i el titular d’Exteriors irlandès, Simón Coveney. També hi serà present la primera ministra britànica, Liz Truss.

L’«evolució» del Sinn Féin

Michelle O’Neill, vicepresidenta del Sinn Féin i ministra principal d’Irlanda del Nord, ha confirmat la seva presència en la recepció amb el nou monarca. No serà la seva primera trobada. Ella mateixa ha recordat aquests dies que es van conèixer al comtat de Cork, a la República d’Irlanda, el 2018 i van parlar de l’«evolució de les relacions» entre els seus respectius països. En aquesta evolució, des de la perspectiva del Sinn Féin, figura la convocatòria d’un referèndum en la pròxima dècada al nord i el sud d’Irlanda, per reunificar l’illa sota el segell de la república, posant fi al domini britànic després de 100 anys.

Notícies relacionades

Els representants del Sinn Féin, antic braç polític de l’IRA, no van assistir diumenge a l’acte de Proclamació del nou rei, un esdeveniment «destinat a aquells la lleialtat política dels quals es deu a la Corona britànica», va declarar O’Neill, que tanmateix va firmar divendres al llibre de condolences a l’Ajuntament de Belfast i ha fet una crida demanant respecte durant la visita avui de la parella reial. A la comunitat nacionalista de l’odi a la figura de la sobirana i el que representava s’ha passat a la indiferència i en alguns casos fins i tot a cert sentiment de simpatia.

Ansietat i desemparament

Els unionistes i lleialistes volen mantenir la regió sota comandament britànic, viuen permanentment a la defensiva i se senten incompresos per les autoritats a Londres. La desaparició de la reina augmenta l’ansietat, el desemparament i la tensió davant el futur d’una comunitat on la Corona forma part de la seva identitat, cultura i el seu credo.