Consell de Ministres

El Govern evita detallar qui pagarà el viatge del rei emèrit a Londres per al funeral d’Isabel II

  • La portaveu remarca que la representació d’Espanya recaurà en Felip VI, com a actual cap d’Estat

  • El Govern, en cas que acudeixi a les exèquies fúnebres de dilluns vinent, estarà representat pel ministre Albares. Sánchez arrenca la seva agenda a Nova York

El Govern evita detallar qui pagarà el viatge del rei emèrit a Londres per al funeral d’Isabel II

Alberto Ortega / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern evita entrar de nou en el debat que envolta el rei emèrit. Ara, reverdit per la seva presència, ja confirmada, en el funeral d’Isabel II, dilluns vinent, 19 de setembre, a l’abadia de Westminster de Londres. L’Executiu remarca que la representació oficial d’Espanya recaurà únicament i exclusivament en l’actual monarca, Felip VI, i no dona detalls de com i qui pagarà el desplaçament de l’excap de l’Estat a la capital britànica.

Van ser diverses les preguntes que aquest dimarts els periodistes van dirigir a la portaveu del Govern sobre l’assistència de Joan Carles I a les exèquies fúnebres de dilluns vinent. Però no hi va haver més concrecions. «La delegació del nostre país l’encapçala el rei Felip com a cap de l’Estat. El rei emèrit atén una invitació personal i res té a dir el Govern d’Espanya», va apuntar la portaveu, Isabel Rodríguez. ¿Joan Carles I no representa Espanya?, se li va insistir. «He dit el que he dit, que el rei Felip VI, com a cap de l’Estat, representa el nostre país», va dir de nou la ministra.

Fonts de l’Executiu s’atenien posteriorment al manifestat per Rodríguez. Això és, que per al Govern l’únic pronunciament que hi ha és recalcar que Espanya estarà representada pel seu actual monarca. Punt. I no vol anticipar ni com es produirà el desplaçament de l’emèrit des d’Abu Dhabi, ni com s’abonarà aquest vol. Absolutament res.

Des del Govern també van precisar que si la Casa del Rei entén que ha d’anar acompanyada de l’Executiu, el «normal» i esperable és que viatgi amb Felip VI i Letizia el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares. El president, Pedro Sánchez, arrenca la setmana vinent la seva agenda a Nova York, amb motiu de l’obertura de sessions de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Per ara, no hi ha cap modificació sobre aquestes previsions.

Notícies relacionades

La Zarzuela va informar dilluns que la vigília havia rebut una nota verbal del Foreign Office britànic en la qual feia arribar a les delegacions diplomàtiques de Bèlgica, Dinamarca, els Països Baixos i Espanya –totes monarquies parlamentàries europees– les invitacions per al funeral per la reina Isabel II i els actes paral·lels programats. Les invitacions, precisaven des de la Corona, anaven dirigides als caps i excaps d’Estat (cas de Joan Carles I), als seus cònjuges i al príncep hereu de Dinamarca.

Felip VI i Letizia van confirmar la seva invitació i després els reis emèrits van confirmar a la casa reial la seva intenció d’acudir a les honres fúnebres. Aquest dimarts, la Zarzuela va afegir que la institució s’adaptarà «lògicament» «als criteris protocol·laris, a les decisions organitzatives i a les instruccions logístiques» que adoptin les autoritats britàniques, com organitzadores dels actes. És a dir, que serà el Regne Unit qui decideixi, per exemple, on ubica tots els convidats al funeral, i qui determinarà si els Reis s’asseuran a l’abadia de Westminster al costat de Joan Carles I i Sofia.