Crisi institucional

El PP exigeix que no es facin les designacions del Constitucional per renovar ja el CGPJ

A Gènova asseguren que necessiten «un gest» del Govern central que implicaria fer marxa enrere als dos nomenaments després de la reforma exprés que ja van situar com a línia vermella

El PP exigeix que no es facin les designacions del Constitucional per renovar ja el CGPJ
4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

La situació tan enrevessada que els dos grans partits han anat protagonitzant per la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) té un nou capítol que encara s’ha de resoldre. Davant la «finestra d’oportunitat» que alguns veuen després del duríssim discurs del president del Consell i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, hi ha l’«enrocament» de posicions que molts altres, als dos sectors, continuen percebent sense possible retorn. 

A Gènova insisteixen que el PP «està disposat a tornar a asseure’s», negociar i parlar d’aquesta renovació. Però afirmen que necessiten «un gest» de l’Executiu que encara no s’ha produït. I, en concret, condicionen la renovació al fet que el Govern central no faci els dos nomenaments que depenen d’ell al Tribunal Constitucional. «Van aprovar la reforma, que era la nostra línia vermella, ara diem que, si no ho fan, hi ha una possibilitat», expliquen fonts del nucli dur d’Alberto Núñez Feijóo.  

Malgrat que a Gènova continuen defensant un nou sistema d’elecció a l’òrgan dels jutges, seguint les exigències marcades per Brussel·les, no neguen que la renovació amb què sempre han comptat és segons la normativa vigent. Sobre això no hi ha discussió. I malgrat que continuen demanant que es faci «tot en paral·lel», és a dir, que comenci la negociació del Consell i s’avanci en l’estudi de la seva proposta per a un nou sistema d’elecció i que els nous vocals compleixin uns requisits mínims d’independència, al PP reconeixen que el que necessiten «ja» és el gest que renunciïn a fer els dos nomenaments. La resta de qüestions vindrien just darrere.

Al mes de juliol, els populars van posar com a línia vermella per continuar negociant que el PSOE retirés la reforma exprés registrada al Congrés per renovar els quatre magistrats del Tribunal Constitucional pendents. Dos d’aquests nomenaments depenen directament del Govern central, però els altres dos els ha d’escollir el CGPJ. 

Ja una reforma prèvia, del març del 2021, també molt polèmica i impulsada pels partits del Govern central, havia limitat les funcions del Consell una vegada caducat el mandat. És a dir, des d’aquell moment era impossible fer designacions. Aquesta nova reforma exprés, del mes de juliol i que va veure la llum amb el suport de socis habituals com ERC, el que feia era esmenar la mateixa reforma del Govern central –només– respecte al Tribunal Constitucional i establia com a límit el 13 de setembre perquè el CGPJ actual aprovés dos noms nous. 

El PP pot prendre la iniciativa

Malgrat les crítiques del Govern central, que insisteixen que el PP incompleix la Constitució i que «les excuses» acumulades durant aquest temps demostren que no hi ha voluntat de renovació, al PP abunda la creença que «l’únic que li importa» a l’Executiu és «controlar» el TC. Sobretot perquè la major part de la gestió del Govern central està en mans d’aquest tribunal (llei de l’avortament, l’eutanàsia o la ‘llei Celaá’, sumades als pronunciaments que ja ha fet desfavorables als estats d’alarma de la pandèmia, entre d’altres), i portar a terme els nous nomenaments suposaria donar un tomb a la majoria actual i fer-la progressista

Precisament per això, i davant les reticències d’alguns dirigents de pes a la formació sobre la veritable voluntat de l’Executiu, a Gènova no descarten que sigui Feijóo qui prengui la iniciativa per tornar a la taula de negociació. Fins ara el líder conservador sempre ha defensat que «ha de ser el Govern central qui faci el primer pas» i aixequi el telèfon. 

Després de l’encreuament de declaracions i converses amb els periodistes en l’obertura de l’any judicial, va quedar clar que les posicions públiques segueixen al mateix lloc. La ministra de Justícia, Pilar Llop, es va abalançar sobre la «irresponsabilitat» del PP, i els conservadors acusen el Govern central d’haver dinamitat qualsevol possible acord per les seves maniobres, que el mateix Lesmes va titllar de la «destrossa» més gran en democràcia. Hi va haver retrets per a tothom, perquè el president del CGPJ també va deixar clar que la renovació s’ha de fer ja i segons la normativa vigent sense supeditar-la a res més. Un missatge, negre sobre blanc, per al PP.

Notícies relacionades

I, precisament, al no veure una escletxa d’acostament per part de la ministra de Justícia, en l’entorn de Feijóo valoren que sigui el líder del PP qui prengui la iniciativa i deixi en evidència el Govern central: «Potser a Moncloa no volen aixecar el telèfon perquè no tenen interès a acordar res amb el PP. Podrien delatar-se», asseguren.

«El Govern central realment no vol»

Alguns dirigents populars amb molt pes en la nova direcció van més enllà i directament apunten que no hi haurà cap acord «perquè el Govern central no s’ho pot permetre». Aquest sector afirma que el nou camí emprès per Sánchez, de passar a l’ofensiva contra el PP i mirar de nou cap a un electorat de l’esquerra (inclòs Podem, carregant contra les grans empreses i erigint-se com «el Govern de la gent») és incompatible amb fer-se una fotografia al costat de Feijóo. «Desmuntaria el seu propi discurs i el seu full de ruta d’allunyar-se per complet del PP. No pot fer això ara», afirmen.