La ressaca del xoc

PSOE i PP s’esforcen a adjudicar-se la victòria del debat Sánchez-Feijóo

El líder popular assegura que «durant una hora» es va sentir el president del Govern

Els socialistes creuen que al cap dels conservadors se li trauran les ganes de demanar un altre cara a cara

PSOE i PP s’esforcen a adjudicar-se la victòria del debat Sánchez-Feijóo

JOSE LUÍS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Després de cada debat polític arriba sempre una altra discussió: ¿qui va ser el guanyador? I així estan ara el PSOE i el PP després del debat entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo al Senat. El cara a cara a la Cambra Alta –ja que va ser el xoc entre els dos dirigents el que es va emportar tota l’atenció– va ser vist des d’una òptica molt diferent entre socialistes i populars. En el Govern creuen que a Feijóo se li trauran les ganes de tornar a debatre, però el líder del PP no fa més que mostrar-se orgullós del paper que va jugar.

«Vaig pensar durant una hora que jo era el president i que el cap de l’oposició era un insolent». Així de contundent es va mostrar Feijóo aquest dimecres en una entrevista a Antena3. L’hora que va dedicar Sánchez a intentar desmuntar l’expresident de la Xunta de Galícia va ser vist al grup popular com una rebolcada en el fang i així ho va viure el mateix Feijóo assegut al seu escó de senador: «Li vaig dir a [Javier] Maroto que jo ja realment soc el president i tinc un cap de l’oposició que és un insolent».

Lluny de centrar-se a ressaltar els seus punts forts durant el debat, en el qual va tenir el torn de paraula durant 27 minuts davant les gairebé tres hores de Sánchez, el líder del PP es va centrar a qualificar el cap de l’Executiu de «bastant aspre i bastant nerviós». Fins i tot, va arribar a dir que va ser «objecte de l’atac furibund més gran» que ha patit un líder de l’oposició en un país europeu.

Les propostes

La visió dels dirigents del PSOE està als antípodes. «Se li trauran les ganes de demanar debats», va augurar la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, recordant que el cara a cara es va produir després que Feijóo reclamés al president del Govern que comparegués a la Cambra alta per poder discutir sobre la política energètica del Govern. «Quan un ha perdut un debat que va proposar i no aporta més que una portada, és normal que utilitzi altres arguments», va dir sobre les crítiques que va llançar el dirigent conservador.

Notícies relacionades

A l’Executiu denuncia que Feijóo arribés al ple del Senat sense gairebé propostes per estalviar energia i tan sols amb crítiques per atacar la coalició de PSOE i Unides Podem. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va denunciar que el president del PP tragués a la tribuna del Senat un document amb propostes que no ha fet arribar al Govern ni a la premsa. Tot seguit, va defensar que Sánchez es va presentar davant la Cambra «desgranant en la seva primera intervenció una sèrie de propostes amb rigor i serietat, basat en l’evidència de les dades que són les que ens han de marcar el camí correcte».

Pràcticament alhora que els retrets de Montero, Feijóo va anunciar que una de les mesures que proposaran serà aplicar descomptes d’entre el 7 i el 40 per cent a les factures de llum i gas als consumidors que aconsegueixin estalviar energia entre un 5 i un 20 per cent. Amb tot, els populars continuen sense fer públic el seu pla d’estalvi energètic, tot i que s’espera que el presentin en els pròxims dies.