Onze de Setembre

Pere Aragonès ajorna la negociació del referèndum fins al 2024

  • El president reconeix que apuntar a una negociació immediata del referèndum «seria enganyar la ciutadania»

  • El republicà insisteix que «la Diada és molt més que la manifestació»

Pere Aragonès ajorna la negociació del referèndum fins al 2024
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tal com va avançar aquest diari al gener, i va confirmar fa una setmana la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en els comptes d’ERC, quant a la negociació amb l’Estat, l’any vinent és inhàbil, donat el cicle electoral que s’inicia al maig, amb les eleccions locals i finalitza a la tardor ( o el gener del 2024) amb els comicis generals. Per tant, tots els fruits que aquesta primera taula de negociació hagi de donar en aquesta legislatura han de ser recollits abans del 31 de desembre.

I en aquest context, al qual tampoc li és aliè l’aturada en les relacions que es va produir arran del ‘Catalangate’ els comptes republicans passen per prioritzar, en els seus contactes amb el Govern, l’eix de la desjudicialització per davant del de l’exercici al dret a l’autodeterminació. En una entrevista a TV3, el president va assenyalar que sí asseverés que en els tres mesos que falten fins aquest 31 de desembre del 2022 s’aconseguirà un referèndum «estaria enganyant la ciutadania».

Tenint en compte que, en el millor dels casos, si les eleccions generals donen una majoria en el Congrés que permeti la creació de la versió 2.0 de la taula de negociació, aquesta no es posarà en marxa, com a mínim, fins a la primavera del 2024. Va aprofitar el president per assenyalar que si les urnes a Espanya formen una majoria al voltant del PP, la Generalitat «persistirà» en les seves reclamacions i que no s’aixecarà de la taula de negociació.

Quant a la desjudicialització, Aragonès va assenyalar que la reivindicació és el de l’amnistia que posi fi a la «repressió». Però, alhora, va reconèixer que l’objectiu és aconseguir un paquet de mesures que produeixin un efecte semblant a aquesta amnistia. I és que, sempre amb el principi de realitat en ment, els republicans són conscients que el Govern està tancat en banda a tramitar una mesura excepcional que tampoc comptaria amb el suport del PP.

Notícies relacionades

Precisament la taula de negociació és el principal punt d’enfrontament entre Aragonès i Junts, d’una banda, i l’ANC, de l’altra. «Aquesta estratègia», el de la solució del conflicte Estat-Catalunya, «va comptar amb l’aval de la ciutadania i és el primer punt de l’acord del pacte de Govern» va dir, i, per tant, «no tindria gaire sentit que anés a una manifestació» que es convoca, precisament, contra aquesta estratègia.

Aragonès es va obstinar en el seu missatge de mirar de diluir la importància política de la manifestació que organitza l’ANC: «La Diada és més que una manifestació», va assenyalar i va recordar que ell participarà en «molts altres actes».