Per les euroordres

Puigdemont al·lega un error mínim de traducció per intentar guanyar la batalla final del TJUE

  • La seva defensa confia en un canvi de criteri en la sentència definitiva respecte a la fallada de l’advocat general de la UE

Puigdemont al·lega un error mínim de traducció per intentar guanyar la batalla final del TJUE
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La decisió de l’advocat general de la Unió Europea de fer seves les tesis del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre les euroordres i no les dels fugits del procés, amb l’expresident Carles Puigdemont al capdavant, va representar un dur revés per a les pretensions d’aquests. En el seu intent que la sentència definitiva del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) se separi d’aquest dictamen han al·legat un error mínim de traducció en la directiva europea en la qual es va basar la fallada del qual discrepen.

Fonts de la defensa de l’expresident català assenyalen a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que confien que la sentència definitiva sobre euroordres del TJUE s’aparti de la proposta de resolució que va fer l’advocat general Jean Richard de la Tour el 14 de juliol, perquè afirmen que no coincideix amb el criteri mantingut fins ara per la justícia europea. No obstant, de moment han al·legat una fallada mínima de traducció en la directiva europea relativa a euroordres que ja ha sigut reparada per la justícia europea.

Es tracta més aviat d’un matís. Si en el dictamen s’afirmava que res del que s’hi disposa podia interpretar-se «en el sentit que impedeix l’entrega d’una persona contra la qual s’ha dictat una ordre de detenció europea», la traducció acceptada com a més correcta diria: «Res del disposat en la decisió marc podrà interpretar-se com una prohibició de rebutjar l’entrega d’una persona contra qui s’ha dictat una ordre de detenció europea», segons ha avançat El Confidencial i ha confirmat aquest diari.

Vulneració sistèmica

De la Tour va proposar al TJUE que resolgués els dubtes del jutge Llarena sobre euroordres responent-li que un país no pot negar l’entrega d’un reclamat a un altre Estat membre tret que hi hagi una vulneració de drets sistèmica en el reclamant.

Notícies relacionades

El magistrat del Tribunal Suprem instructor del procés i, per tant, de reclamar els fugits, va elevar una qüestió prejudicial al TJUE davant la negativa belga a entregar l’exconseller de Cultura Lluís Puig perquè, segons el parer de la justícia belga, l’alt tribunal espanyol no seria el competent per jutjar al reclamat, cosa que entenia que suposava una vulneració dels seus drets.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea té previst fer pública la sentència que posarà fi a les qüestions plantejades per Llarena a finals d’any, segons va assenyalar el seu president, Koen Lenaerts, en una visita al Tribunal Constitucional espanyol al maig.