Desafiament energètic

França torna a posar en dubte la utilitat del gasoducte MidCat

França torna a posar en dubte la utilitat del gasoducte MidCat

David Aparicio

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre d’Economia de França, Bruno Le Maire, ha insistit aquest dissabte en la poca utilitat del projecte MidCat, el gasoducte per portar gas des de la península Ibèrica a la resta d’Europa per donar solució al xantatge de Rússia. Fonts del departament de Transició Energètica ja havien aigualit les esperances del Govern espanyol dijous passat, malgrat que dies abans el mateix Le Maire s’havia mostrat disposat a «examinar» la petició d’Espanya i Alemanya d’acabar l’obra per connectar la península amb el país veí.

«No estic segur que una nova canonada ens ajudi a passar el pròxim hivern», ha dit Le Maire durant un fòrum econòmic a la localitat italiana de Cernobbio, segons declaracions recollides pel diari econòmic ‘Il Sole 24 Ore’.

El ministre gal ha reconegut la necessitat de buscar a curt termini nous mercats de combustibles fòssils al marge de Rússia i sense «sobreescalfar» les economies ni pressionar massa les famílies, principalment en matèria de preus.

A llarg termini, creu que «l’electricitat i l’hidrogen són més prometedors que una nova línia de transmissió de gas», en al·lusió a la possible connexió transpirinenca. Així mateix, ha assenyalat que invertir en un gasoducte podria generar «opinions negatives» entre els qui defensen concentrar el finançament en projectes que afavoreixin la transició cap a energies més netes.

Cost elevat

Notícies relacionades

Fa anys que el projecte MidCat està paralitzat pels seus elevats costos i el fins ara baix preu del subministrament rus. Falten per construir 226 quilòmetres de canonades des de la localitat catalana d’Hostalric fins a la francesa Barbairan i Espanya demana que la UE en sufragui les despeses.

Aquesta setmana, al terme d’una reunió conjunta, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el canceller d’Alemanya, Olaf Scholz, van tornar a defensar el projecte.