immersió lingüística

Un tuitaire imputat justifica davant el jutge un missatge contra la família de Canet del 25%

  • L’encausat declara que la seva intenció era participar en el debat d’immersió lingüística amb un missatge que animava a l’escola un grup «PSÑ», de «pàmfil», per a l’alumne els pares del qual van portar davant la justícia la discriminació del castellà

Un tuitaire imputat justifica davant el jutge un missatge contra la família de Canet del 25%

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels tuitaires imputats pel delicte d’odi per un tuit que es burlava de la família de Canet de Mar que va aconseguir la sentència que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà ha justificat aquest dijous davant el jutge que va llançar el missatge a la xarxa social per participar en el debat sobre la immersió lingüística a Catalunya i que ho va fer amb «respecte», segons fonts judicials. Un altre encausat en la mateixa causa s’ha acollit al seu dret a no declarar, tot i que ho farà voluntàriament en un futur després que el dia 12 de setembre declari com a testimoni dels perjudicats. Ni la fiscalia, que va presentar la querella contra quatre tuitaires, ni les acusacions particulars, com Vox, ha acudit a l’interrogatori. Les fonts consultades van assenyalar que el fiscal delegat a nivell Estatal de delictes d’odi, Fernando Rodríguez Rey, ha obert una expedient de seguiment sobre aquest procés.

Notícies relacionades

A Carlos R. M., que ha al·ludit en el seu interrogatori al debat sobre la immersió lingüística, la fiscalia li imputa haver publicat el 3 de desembre del 2021 el següent missatge: «Llavors crear el grup PSÑ, posar-hi el nen sol i fer-li 50-50». Segons l’acusació pública, amb aquest redactat el denunciat «fa una crida a aïllar el menor, pretenent que tingui un grup escolar específic per a ella per les pretensions lingüístiques dels seus pares i al qual li posen la lletra N de ‘ñoño’ amb què usualment es pot insultar els espanyols». I afegeix: «a més fa una crida a deixar-la sola al centre escolar». L’imputat ha remarcat en la seva declaració judicial que a la mateixa xarxa social es van escriure altres frases més impactants sobre l’assumpte que no han tingut la mateixa repercussió penal.

Apuntar la família

El tuitaire Jaume M. que es va acollir al seu dret a no declarar està acusat d’escriure tuits semblants. En concret, el mateix dia, 3 de desembre, en va publicar un que deia: «Sisplau, volem saber el nom i l’adreça on viu la família». Després en va redactar un altre: «Ja va sent hora de saber qui és la família que ha fet la denúncia. Noms i cognoms. Això no els pot sortir gratis». Els següents paraments culpabilitzaven la família de Canet de Mar i animava a publicitar el nom d’aquesta i amenaçava que si algú seguia el mateix camí «viurà un autèntic infern i haurà de marxar del país». La fiscalia apunta: «Tots aquests paraments revelen una voluntat d’apuntar expressament la família afectada». La defensa està estudiant la possibilitat de recusar el titular del Jutjat d’Instrucció numero 12 de Barcelona, que instrueix la causa, per no permetre que les declaracions s’efectuïn directament en català i al considerar que un togat d’aquestes característica no és l’idoni per tramitar aquesta causa.