El conflicte lingüístic

Tornada al col·le a Catalunya: Educació comunica a les escoles que no hauran d’aplicar el 25% de castellà

  • La instrucció inclou els 27 centres que el curs passat estaven afectats per sentències del TSJC

Tornada al col·le a Catalunya: Educació comunica a les escoles que no hauran d’aplicar el 25% de castellà
1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Aquest 5 de setembre, primer dia de la tornada al col·le, no hi haurà a Catalunya cap centre educatiu que apliqui el 25% de castellà a les aules. Així ho ha destacat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, aquest dijous en la roda de premsa de presentació del curs 2022-23: «A partir de la setmana que ve cap aula d’aquest país aplicarà percentatges, cap aula aplicarà el 25% de castellà». I això inclou els 27 centres que durant el curs passat aplicaven en alguna de les seves aules la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El Departament d’Educació va enviar dimecres una comunicació a totes les direccions d’escoles i aquest dijous ho ha traslladat al TSJC. Aquesta mateixa setmana, el tribunal ja va rebutjar la petició de l’associació pel bilingüisme AEB d’aplicar mesures cautelars a totes les escoles perquè el curs comencés amb «almenys una assignatura de castellà».

Notícies relacionades

La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha remarcat, a més, que «el nou marc normatiu impulsat des del Govern i des del Parlament» fa «incompatible» l’aplicació de percentatges. I ha recordat que la recent resolució del TSJC també ha evidenciat aquesta «impossibilitat».

Després de lamentar que el curs passat va estar «marcat per ingerències judicials», Cambray ha posat en valor el decret del català aprovat a Catalunya, i l’ha qualificat d’«èxit de país». «És el que passa quan es treballa en la mateixa direcció al servei de l’alumne», ha dit. El conseller ha apuntat que aquesta inaplicació de percentatges de llengües no és «suficient» i ha avançat que vol desplegar mesures per augmentar l’ús del català a les escoles. «Ens posem a treballar per incrementar l’ús del català als centres i que els projectes lingüístics s’apliquin a les aules», ha remarcat.