Òbit

Mor ofegat Juan Fernández Baños, l’advocat de 38 anys que va ser candidat de Vox al Senat

  • El finat, que va ser aspirant per Vox en les eleccions del 2019, tenia «una brillant trajectòria» jurídica i era «un gran aficionat taurí»

  • Van mirar de reanimar-lo després de treure’l de l’aigua durant més d’una hora

Mor ofegat Juan Fernández Baños, l’advocat de 38 anys que va ser candidat de Vox al Senat

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Juan Fernández Baños, advocat de Gijón de 38 anys, va morir la tarda d’aquest dilluns a la platja de La Espasa (Caravia) quan disfrutava d’un bany al mar Cantàbric. Durant més d’una hora el van intentar reanimar a la sorra, però els esforços van resultar en va. Finalment, les autoritats van procedir a l’aixecament del cadàver per al seu trasllat a l’Institut de Medicina Legal d’Oviedo. L’autòpsia mirarà de dilucidar si va patir una parada cardiorespiratòria abans d’ofegar-se o no, tot i que alguns testimonis refereixen que va poder ser víctima d’un corrent.

Juan Fernández Baños, que a més de lletrat va ser candidat de Vox al Senat per Astúries en les eleccions de l’abril del 2019, disfrutava de la seva regió natal en un dia estiuenc, tot i que habitualment resideix a Madrid, on treballa per al despatx DJV Abogados. Especialitzat en l’àmbit processal civil i mercantil, compta amb «una brillant trajectòria», segons els qui el coneixien, que en destaquen el seu bon humor i caràcter. «Era simpàtic de plorar», ressalten d’ell.

Va ser un jove de 20 anys que estava banyant-se a La Espasa amb els seus amics que va veure un home a l’aigua que estava fent moviments, «però no s’apreciava bé de quin tipus». Quan sortien del mar es van adonar que el seu cos flotava. Van entrar amb una planxa de surf per treure’l. A partir d’allà, van començar els moments agònics per mirar de salvar la vida de Juan Fernández Baños. Primer, sanitaris presents al lloc, tot i que posteriorment es va avisar l’equip de socorristes de la sorra, que ja havia acabat el torn i va haver de tornar.

Tot va passar a la zona d’El Visu de la platja de La Espasa entorn de les 19.30 hores. «Estàvem al xiringuito quan va arribar un senyor cridant: ‘¡Sisplau, un metge!’. Llavors ens vam aixecar perquè som infermers i vam baixar a la platja corrent», diu una testimoni del succés. Quan elles van arribar al lloc on estava estirat Juan Fernández Baños, allà ja hi havia «quatre metges practicant la reanimació cardiopulmonar i havien trucat al 112». Tot i que ja «estava molt malament».

Integrants de salvament de la platja, una vegada avisats perquè tornessin després de finalitzar el seu torn, van córrer a buscar el desfibril·lador i l’equip per fer la ventilació manual. Es van mobilitzar a més nombrosos mitjans sanitaris d’emergències. «Poc després, va arribar la metge i l’infermer de l’ambulància, l’uvi mòbil i l’helicòpter. Tots es van sumar als intents de reanimació», explica la mateixa testimoni.

L’equip de ventilació manual utilitzat en un primer moment «era compost per un ambu (resucitador manual) que es connecta a l’ampolla d’oxigen». Quan va arribar la metge de l’ambulància, van poder intubar l’advocat de Gijón amb el laringoscopi per obrir una via aèria on poder continuar insuflant oxigen amb l’equip de ventilació manual. «Una senyora tenia adrenalina i la va donar als metges perquè l’hi punxessin», asseguren les testimonis.

Notícies relacionades

Les tècniques de reanimació van durar, aproximadament, des de les 19.40 hores fins a les 21.00 hores, quan els sanitaris van haver de confirmar el tràgic final. «A les nou més o menys van parar les maniobres perquè feia molt temps i no responia», expliquen els presents. Després de tapar el cos sense vida de Juan Fernández Baños, a les 21.45 va arribar el jutge per procedir a l’aixecament del cadàver. El difunt va poder ofegar-se o haver patit una parada cardiorespiratòria, tot i que la causa de la mort l’haurà de concretar l’autòpsia.

Advocat i taurí

Advocat i tauríJuan Fernández Baños comptava amb una notable carrera com a advocat. Llicenciat en Dret per la Universitat d’Oviedo, exercia l’advocacia a Madrid, on estava col·legiat. Era un especialista en arbitratge i en assumptes de competència deslleial, assessorant de fet moltes empreses al llarg de la seva trajectòria jurídica. A més, era «un gran aficionat taurí», habitual a la plaça madrilenya de Las Ventas i, és clar a la fira taurina de Begoña, al seu Gijón natal, on era molt conegut i on tornava amb freqüència per visitar la seva mare, a qui estava molt unit. Precisament amb ella disfrutava ahir de la jornada de platja fins que es va consumar la tragèdia. L’abril del 2019 va acceptar ser candidat al Senat per Astúries en la llista de Vox, obtenint en els comicis 79.397 vots.

Temes:

Senat Vox