Consell de Ministres

L’Executiu central obligarà els escorxadors a posar càmeres per controlar el benestar animal

Les càmeres hauran d’incloure, com a mínim, les zones on es trobin animals vius, i els responsables hauran de guardar les imatges gravades per a possibles comprovacions posteriors

3
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Alberto Muñoz

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret pel qual s’estableixen mesures per al control del benestar dels animals mitjançant la instal·lació de sistemes de videovigilància als escorxadors. Després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), les grans instal·lacions tindran un any per adaptar-se a la nova normativa i les petites, dos. Una mesura que, segons l’Organització Col·legial Veterinària, ja compleixen en nombroses indústries i que, per a la seva feina, es converteix en «una eina molt útil».

Espanya es converteix així en el primer país de la Unió Europea (UE) amb sistemes de videovigilància obligatoris per al control del benestar animal (SVBA). Segons expliquen fonts del Ministeri de Consum, que encapçala Alberto Garzón, permetrà la realització de controls addicionals als que ja s’efectuen als escorxadors. El més nou, és que la implantació de càmeres serà obligatòria en totes aquestes indústries, independentment de la seva mida.

La normativa permetrà establir eines addicionals de control que garanteixin que, a tots els escorxadors espanyols (incloent-hi els mòbils), es minimitzi el patiment animal

La normativa permetrà establir eines addicionals de control que garanteixin que, a tots els escorxadors espanyols (incloent-hi els mòbils), es minimitzi el patiment animal, per exemple, durant la descàrrega, el trasllat, l’estabulació i l’atordiment dels animals. Pel ministre de Consum, es tracta d’una norma «que situa Espanya al capdavant d’Europa en aquesta matèria i que, a més de garantir el benestar dels animals durant la seva permanència als escorxadors, millora també les garanties de seguretat alimentària per als consumidors».

En totes les etapes

Segons el contingut de la normativa a la qual ha tingut accés El Periódico de España, les càmeres hauran de cobrir les instal·lacions on hi hagi animals vius, incloent-hi les zones de descàrrega, els passadissos de conducció i les zones on es procedeixi a les activitats d’atordiment i sagnia fins a la mort dels animals. Els sistemes de videovigilància, detallen des de Consum, no seran obligatoris a les zones d’espera on es troben els mitjans de transport amb animals abans de l’inici de la descàrrega, però les empreses sí que hauran de portar un control del temps de permanència als vehicles.

En el cas d’aus i porcins, la instal·lació de les càmeres haurà de permetre la gravació de l’escaldat –un procés que consisteix a estovar el cuir del porc per facilitar-ne el depilat i, en els pollastres, submergir-los en aigua calenta per plomar-los– per poder comprovar que no se sotmeten a aquesta operació animals que presentin signes de vida.

Els responsables dels escorxadors hauran de guardar les imatges relatives a la descàrrega, allotjament als corrals, conducció a la zona d’atordiment, la subjecció, l’atordiment i la sagnia fins a la mort per a possibles comprovacions a posteriori per part dels corresponents serveis de control oficial de les comunitats autònomes. També hauran d’assegurar la reproducció, la còpia o la transmissió  a altres dispositius amb igual qualitat que la gravació original.

Complir la norma

La instal·lació de sistemes de videovigilància serà una eina obligatòria per als operadors i servirà d’ajuda a les autoritats, per garantir el compliment de la normativa. L’Organització Col·legial Veterinària aplaudeix la iniciativa –«serà una eina molt útil per als veterinaris», indiquen a El Periódico de España–, però assenyalen que ja són moltes les instal·lacions ramaderes que compten amb aquest tipus de sistemes de gravació d’imatges, sobretot en boví i porcí.

Per a Consum, el caràcter bàsic del reial decret es justifica per la necessitat d’establir unes condicions generals homogènies a tot el territori

Notícies relacionades

Pel Ministeri de Consum, el caràcter bàsic d’aquest reial decret es justifica per la necessitat d’establir unes condicions generals homogènies a tot el territori espanyol, tant des del punt de vista de la salut i el benestar dels animals, com per evitar «que es generin distorsions que afectin el mercat interior». Així consta en el projecte de la normativa avui aprovada i impulsada pel departament que dirigeix Alberto Garzón el març del 2021.

En el text s’indica que la descàrrega a l’escorxador és «una etapa especialment estressant del transport» que requereix un maneig específic per minimitzar aquest estrès i per evitar que els animals es lesionin. També és un moment propici per comprovar si s’han respectat les condicions de benestar dels animals en el transport. Per això, en la norma s’estableixen les zones de l’escorxador que han de comptar amb càmeres per a la videovigilància, així com les condicions de funcionament i manteniment que han de complir els sistemes de gravació de les imatges.