El partit intenta recompondre’s

El PP utilitzarà les municipals com a ‘primàries’ per elegir nou líder a Catalunya

Les eleccions de maig revelaran si el PP realment comença a recuperar-se en la comunitat

El PP utilitzarà les municipals com a ‘primàries’ per elegir nou líder a Catalunya

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo ha fet diverses visites a Barcelona des que va arribar a la presidència nacional del PP. Ha mantingut contactes amb dirigents de diferents províncies i el missatge que ha calat dins de la formació és que el líder no es resigna a ser residual en aquesta comunitat autònoma. Més aviat al contrari. Feijóo té clar que per arribar a la presidència d’Espanya necessita recuperar pes a Catalunya i les eleccions municipals de maig són la primera parada.

En la direcció del partit estan convençuts que les sigles «comencen a recuperar-se» i que el perfil autonomista del dirigent gallec, que aposta precisament per portar la fórmula de Galícia a Catalunya i al País Basc, aconseguirà sumar bastants més vots. El cop de les últimes autonòmiques (el PP es va quedar en 3 escons per darrere de Vox i de Ciutadans, malgrat la seva debacle) continua pesant. Però a Génova reconeixen un cert «alleujament» al no tenir a la vista noves eleccions autonòmiques. Això els permet prendre's amb calma el congrés del qual ha de sortir el nou líder del partit a Catalunya i candidat a la Generalitat.

Les mirades estan posades en les municipals per dos motius. Primer, perquè serà el primer examen per revelar si realment el PP aconsegueix recuperar-se. «Ens servirà de termòmetre real». I segon, expliquen en l’equip de Feijóo, perquè el partit estarà pendent dels nous lideratges que puguin sorgir. «Tindrem una oportunitat de veure quines persones ressalten més i quins èxits aconseguim», afirmen.

Entre els objectius hi ha reposicionar el partit en la mesura possible a Barcelona i recuperar alcaldies clau com Badalona (perduda després de la moció de censura de l’any passat) i Castelldefels (que va estar governat per Manu Reyes, actual president provincial de Barcelona entre 2011 i 2015). A Lleida, els populars també tenen esperances de creixement de la mà d’una altra figura que a Génova veuen amb bons ulls, Xavi Palau

El primer meló que el PP ha d’obrir és la designació de les candidatures municipals. En la direcció nacional valoren Dolors Montserrat com a cap de cartell per a Barcelona pel seu alt grau de coneixement (exministra amb Mariano Rajoy i actual portaveu al Parlament Europeu) i la seva sensibilitat amb el catalanisme. La dirigent no veu aquesta opció amb massa entusiasme, però en l’entorn de Feijóo saben que si el líder realment creu que ha de ser l’aposta, «no quedarà més opció que acceptar-la». 

Recorden que el dirigent conservador no és partidari de forçar candidatures, però alhora també asseguren que si hi ha un territori en el qual demanarà especial comprensió és Catalunya

La decisió no està presa i la realitat és que està costant veure amb claredat l’esquema de candidatures. Però el que sembla clar és que esperaran a maig de l’any vinent per decidir sobre el lideratge autonòmic. Alejandro Fernández ha estat a la corda fluixa moltes vegades i ha anat sobrevivint a Catalunya. Algunes persones amb pes en el partit el situen al Congrés dels Diputats, però tampoc està decidit. 

En l’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO, conegut com el CIS català) de juliol apuntava a una recuperació gens menyspreable del PP. Al Parlament estarien en condicions d’aconseguir entre 9 i 14 diputats i ascendirien de la vuitena a la quarta posició, recuperant el votant que se’n va anar a Ciutadans, a Vox (el partit de Santiago Abascal es quedaria a la forquilla d’entre 4 i 8, no 11, com té ara) i a altres caladors. Al PP estan convençuts que el projecte autonomista de Feijóo «enganxa» electors que van deixar de confiar en les sigles conservadores. 

La mateixa enquesta aporta una altra dada que genera encara més expectatives en la direcció nacional. Si ara se celebressin unes generals, el PP podria aconseguir de 3 a 6 diputats. Actualment només tenen un escó, el que ocupa Cayetana Álvarez de Toledo per Barcelona. El mateix CEO rebaixa les opcions de Vox fins a quedar-se entre 1 o 3 com a màxim i situa Ciutadans davant la possibilitat de quedar-se sense representació. Una altra prova que «el vot útil», diuen a Génova, torna a l’opció de Feijóo.

Aliances amb l’empresariat

Notícies relacionades

En el seu full de ruta com a líder nacional, recuperar les relacions i teixir aliances amb l’empresariat ha sigut la pauta de Feijóo en tot moment. Ho va fer a Euskadi, però també al País Valencià i a Catalunya. L’afany del PP té a veure amb frenar el protagonisme del debat identitari i del conflicte permanent entre Generalitat i Estat i obrir el focus com ja va fer al maig al Cercle d’Economia. Llavors Feijóo va defensar el model que utilitzava en la Xunta i que li va permetre acumular quatre majories absolutes sota les sigles del PP en una comunitat amb llengua cooficial i frenant amb rotunditat les aspiracions nacionalistes. «Hi ha un model i es pot fer», tornen a repetir dins del partit.

Amb les preocupants nuvolades econòmiques que s’acosten a la tardor (la inflació desbocada i la destrucció d’ocupació que s’obren pas, segons les últimes dades de juliol, malgrat la fortalesa del mercat laboral que s’ha demostrat fins ara), el convenciment en l’equip de Feijóo és que el PP haurà de tornar a governar Espanya per sortir de la crisi. Insisteixen que el seu projecte és «nítid» i que s’està tornant confiable en sectors molt transversals. «En aquest moment cal preguntar als empresaris si es fien més de les receptes de Sánchez o de les que proposa Feijóo», reflexionen en el seu nucli dur.