Operació Catalunya

La Fiscalia de Barcelona envia a Madrid les diligències pel cessament de l’excap de la Policia Nacional a Catalunya

Narciso Ortega va denunciar pel seu cessament l’exministre Jorge Fernández Díaz i l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal

La Fiscalia de Barcelona envia a Madrid les diligències pel cessament de l’excap de la Policia Nacional a Catalunya

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia de Barcelona ha obert diligències arran de la denúncia de l’excap de la Policia Nacional a Catalunya Narciso Ortega contra els exministres Jorge Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal pel seu cessament suposadament en el marc de l’operació Catalunya i l’ha remès a la de Madrid.

Segons ha avançat ‘El Món’ i han confirmat a Efe fonts jurídiques, la Fiscalia de Barcelona va acordar el 28 de juliol obrir diligències arran de la denúncia d’Ortega contra l’exministre d’Interior i l’ex secretària general del PP pels delictes d’organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets.

Una vegada obertes les diligències, en un decret d’incoació i remissió, la Fiscalia de Barcelona les ha enviat a la de Madrid perquè considera que és qui té la competència territorial per investigar el cas, que es basa en els àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo, també denunciat, igual que l’ex secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez.

«Llista negra»

Ortega, representat per l’advocat Jordi Pina, del despatx Molins, va interposar la seva denúncia al considerar que els àudios de Villarejo demostrarien que el 2012 va ser cessat com a màxim responsable de la Policia Nacional a Catalunya perquè dirigents del PP li atribuïen vincles amb dirigents de l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya i connivència amb l’independentisme.

En la seva denúncia, Ortega es refereix a les informacions sobre la denominada operació Catalunya, en la qual comandaments de la Policia Nacional en l’etapa del Govern del PP «es van concertar» suposadament amb alguns periodistes a partir del 2012 per carregar contra l’independentisme.

En aquest context, la denúncia afirma que Ortega va ser cessat «sorprenentment» pel Ministeri de l’Interior i traslladat «arbitràriament» a Terol, tot i que al final «va acceptar Saragossa com a mal menor», per les seves suposades connivències amb l’independentisme i vincles amb dirigents de l’extinta CDC.

«Assetjament i demolició»

Segons Ortega, el seu cessament formava part de la «campanya d’assetjament i demolició a tot aquell que estigués relacionat amb el moviment independentista» dins de la coneguda com a operació Catalunya.

El llavors ministre d’Interior va nomenar com a substitut Agustín Castro Abad, amb qui, segons la sentència, Fernández Díaz «compartia una arrelada fe catòlica» i resaven junts en la mateixa parròquia, tot i que Díaz va causar baixa, «afligit d’una profunda depressió», a escasses hores de la consulta sobiranista convocada pel Govern d’Artur Mas el 9 de novembre del 2014.

Notícies relacionades

La denúncia fa referència a la reunió entre l’excomissari Villarejo i l’exlíder del PP de Catalunya Alicia Sánchez-Camacho, el 6 de novembre del 2012, pocs dies abans de les eleccions autonòmiques d’aquell any, quan la llavors dirigent popular va situar Ortega, que ja havia sigut rellevat al capdavant de la Policia Nacional a Catalunya, en una «llista negra» de persones que havien de ser investigades.

Segons els àudios que formen part de la denúncia, Sánchez-Camacho va explicar a Villarejo que Ortega tenia «un munt de connivències» amb l’independentisme i que suposava «un problema afegit» perquè era «íntim» del llavors conseller d’Interior Felip Puig.