Família reial

Joan Carles I no té plans per tornar a Espanya a l’agost

El rei emèrit ha assumit que la visita al maig va perjudicar tant la seva pròpia figura com la de Felip VI

El Monarca rebrà Sánchez al palau de l’Almudaina, a Palma, no a Marivent, casa seva a Palma

Joan Carles I no té plans per tornar a Espanya a l’agost

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Joan Carles I ha admès a alguns amics que, després del seu viatge al maig a Espanya i l’enrenou polític i social que es va generar, no té ganes d’organitzar una altra visita al seu país. Almenys de moment. Ha reconegut que va ser perjudicial per a la seva pròpia imatge i per a la del seu fill, Felip VI. Segons fonts de l’entorn del rei emèrit, passarà l’agost principalment als Emirats Àrabs Units, on continuarà rebent les seves amistats i familiars, i realitzarà alguns viatges a l’estranger. A Abu Dhabi la temperatura ronda els 40 graus i, amb una humitat que en ocasions supera el 70%, és «impossible estar fora de casa, sense aire condicionat», apunten els que l’han anat a veure a l’estiu.

Dimecres farà dos anys que es va saber que Joan Carles I havia deixat Espanya després de la publicació de diverses informacions sobre la seva fortuna oculta. La seva sortida va ser fruit d’una negociació triangular amb Felip VI i el Govern central. La notícia la va donar la Casa del Rei, que va fer pública una carta del pare al seu fill, Felip VI, en la qual deia que se n’anava perquè pogués exercir les seves funcions com a cap d’Estat amb «tranquil·litat» i «assossec».

El viatge que va realitzar el maig a Sanxenxo (Galícia) i a Madrid es va convertir en un ‘show’ mediàtic que va torbar la Zarzuela. La Moncloa, per la seva banda, va deixar patent el seu malestar i diversos ministres van insistir en el missatge que Pedro Sánchez havia enviat mesos abans, i li van reclamar «explicacions» pels escàndols sobre les seves finances. «¿Explicacions de què?», va respondre l’emèrit, entre rialles, quan una periodista li va fer la pregunta al municipi de Pontevedra. La imatge no podia ser més incòmoda per a Felip VI.

La segona visita trigarà a arribar. L’alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín, va assegurar que seria a mitjans de juny, per a una altra regata, però la va anul·lar. Ara, segons les fonts consultades, no hi ha a la vista cap pla de tornada.

La fiscalia va tancar les diligències, però segueix oberta la investigació de l’Agència Tributària que ha de determinar si les dues regularitzacions que l’emèrit va fer per posar-se al dia amb Hisenda són completes i veraces. A principis de juny, pocs dies després de la seva primera visita a Espanya, ‘El Mundo’ va publicar que els inspectors continuaven demanant informació sobre despeses de Joan Carles I al seu advocat, Javier Sánchez-Junco. Concretament sobre l’«origen dels fons amb què es van sufragar els vols i la resta de despeses derivades» de les caceres a les quals va ser convidat entre 2014 i 2018, quan ja havia deixat el tron i no disfrutava de la inviolabilitat que la Constitució dona al cap de l’Estat.

Notícies relacionades

Aquests requeriments tenien inquiet Sánchez-Junco des de la tardor, quan va aconsellar el seu client que no tornés fins que Hisenda clausurés la seva investigació. Però no li va fer cas. Va voler tornar i llavors li va recomanar que les visites fossin curtes per evitar que Hisenda el pogués citar en persona per demanar-li informació.

Vacances a Mallorca

Felip i Letícia van començar divendres les seves vacances a Mallorca, on compaginen l’oci amb l’activitat institucional. Dimarts, el Rei mantindrà una reunió de treball amb Sánchez al palau de l’Almudaina. Normalment, el tradicional despatx d’estiu amb el president del Govern es realitza a Marivent, la residència del Rei a Palma. El canvi es deu, segons la Zarzuela, que és previsible que Álvaro García Ortiz hagi de prestar davant Felip VI jurament o promesa del seu nou càrrec com a fiscal general i l’Almudaina permet organitzar millor la «cerimònia institucional».