Retrobament a palau

Felip VI i Joan Carles I parlen sobre les «conseqüències» en la societat dels escàndols de l’emèrit

L’ex cap d’Estat ha deixat la Zarzuela després d’una visita d’11 hores al seu fill i altres familiars

  • Segueixi aquí tota la informació en directe sobre la primera visita de Joan Carles I a Espanya després del seu autoexili de gairebé dos anys

Felip VI i Joan Carles I parlen sobre les «conseqüències» en la societat dels escàndols de l’emèrit

Alberto Ortega / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Joan Carles I ha abandonat el palau de la Zarzuela pocs minuts després de les nou de la nit, després d’11 hores de visita en la que va ser casa seva durant 57 anys. Allà s’ha vist amb alguns dels seus familiars, amb Felip VI al capdavant. És la primera vegada que es reunia amb el seu fill i la seva dona, la reina Sofia, des d’agost del 2020, quan va decidir anar-se’n a viure a l’estranger per intentar esmorteir el mal que els seus escàndols estaven fent a la monarquia.

Segons el comunicat fet públic per la Casa del Rei, pare i fill han mantingut «un temps ampli de conversa» sobre «qüestions familiars així com sobre diferents esdeveniments i les seves conseqüències en la societat espanyola» des que l’emèrit va decidir traslladar-se a Abu Dhabi. A continuació, concreta la nota, hi ha hagut un dinar familiar amb Joan Carles I en què han participat Felip, Letizia, la infanta Sofia, Elena i els seus fills i la infanta Margarida i Carlos Zurita. La reina Sofia no ha pogut compartir el dinar pròpiament, detalla el comunicat, perquè ha donat positiu després del seu viatge de Miami. No obstant, s’ha quedat al mateix saló amb la família amb la «preceptiva mascareta i les mesures de ventilació corresponents». Felip VI ha decidit finalment no facilitar una fotografia de la reunió, per enquadrar la relació amb el seu pare en l’àmbit estrictament familiar.

Avió cap a Abu Dhabi

L’emèrit ha arribat a les 10.03 hores al recinte del palau de la Zarzuela i ha entrat saludant des del cotxe. Mig centenar de persones l’esperaven amb banderes d’Espanya a la carretera que es desvia cap al primer control de la Guàrdia Civil de la seu de la màxima institució de l’Estat. «¡Visca el rei!», cridaven. L’emèrit ha volat des de Sanxenxo (Pontevedra) fins a l’aeroport de Barajas en l’avió privat que el va portar dijous passat d’Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units). I cap a aquest país, on ha fixat per ara la seva residència, ha sortit després del retrobament familiar. Joan Carles I no ha pernoctat ni una nit a la Zarzuela perquè el Rei actual no ho ha considerat oportú i el Govern també ho havia desaconsellat.

La primera visita ha fet un mal reputacional a la monarquia considerable, amb àcides crítiques des del mateix Executiu i les forces nacionalistes i independentistes. La Casa del Rei havia deixat clar a l’emèrit que desitjava un primer viatge discret, però ha sigut al contrari: un desplaçament que va començar amb oci, en una regata de tres dies a Galícia, i seguit al minut pels mitjans de comunicació. El monarca es va arribar a burlar de la reiterada petició d’«explicacions» que li havia reclamat el Govern per boca de diversos ministres i també del president, Pedro Sánchez. «¿Explicacions de què?», va respondre a una periodista a Sanxenxo diumenge abans de deixar anar una rialla. Segons la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, l’ex cap d’Estat «podria haver sigut molt més curós» en aquesta primera visita. El PP considera que el Govern està intentant «desprestigiar» la màxima institució de l’Estat.

Notícies relacionades

Fonts de l’entorn de Joan Carles I i també ministres en privat admeten que l’emèrit no considera que hagi fet res «de dolent» i, sobretot, ho contraposa al seu paper en la transició democràtica. La fiscalia va arxivar les diligències obertes però va certificar irregularitats. Va incórrer en delictes fiscals, però no va poder ser denunciat perquè havien prescrit, per la seva inviolabilitat o perquè va regularitzar la situació amb Hisenda. Tampoc està descartat que pogués cometre suborn i blanqueig, però tampoc se’l va poder perseguir per les mateixes raons.

El pròxim 10 de juny, el monarca vol tornar a Espanya per assistir a una altra regata al club nàutic de Sanxenxo.