La investigació de les caceres

L’advocat del rei Joan Carles I li va aconsellar visites curtes per evitar que Hisenda el pogués citar

Sánchez-Junco va recomanar a l’octubre a l’emèrit que no tornés a Espanya fins que la investigació de l'Agència Tributària estigués tancada

  • Reportatge multimèdia: Joan Carles I, una dècada sota el focus judicial

L’advocat del rei Joan Carles I li va aconsellar visites curtes per evitar que Hisenda el pogués citar

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’advocat de Joan Carles I, Javier Sánchez-Junco, va aconsellar l’octubre passat al seu client que no tornés a Espanya fins a veure tancades les dues investigacions que tenia obertes llavors: la de la fiscalia i la de l’Agència Tributària. A principis d’aquell mes s’havia filtrat que el ministeri públic arxivaria les diligències, però Sánchez-Junco va avisar llavors l’emèrit que, tot i que aquest decret de tancament arribés aviat (al final es va demorar fins al març), la seva recomanació era que, per tornar a Espanya, havia d’esperar que es clausurés també la d’Hisenda (una cosa que encara no ha passat).

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, a l’octubre Sánchez-Junco ja havia rebut la visita d’una inspectora de l’Agència Tributària per sol·licitar-li informació sobre algunes despeses de Joan Carles I, i per això temia que, si tornava, Hisenda el pogués citar a ell directament per reclamar-li dades. «Això seria fatal per a la monarquia i per a la figura del mateix rei Joan Carles, perquè ell no té informació detallada d’aquestes coses i no seria d’ajuda», assenyalen fonts de l’entorn de l’emèrit.

Les ganes de trepitjar Espanya de nou de l’excap d’Estat, tanmateix, es van imposar. Sánchez-Junco li va indicar que llavors la visita havia de ser com més curta millor. Finalment, l’emèrit es va desplaçar a Sanxenxo (Pontevedra) i a Madrid a mitjans de maig, quan ja s’havia tancat la investigació de la fiscalia, però el viatge va ser exprés: cinc dies i amb un cap de setmana entremig. La brevetat es va deure a la incomoditat del desplaçament per al mateix Felip VI i el Govern, però també a la por d’aquesta possible trucada de l’Agència Tributària.

Notícies relacionades

‘El Mundo’ ha concretat aquest dimecres que les peticions d’informació es van referir a l’«origen dels fons amb què es van sufragar els vols i la resta de despeses derivades» de les caceres a què va ser convidat entre el 2014 i el 2018, una vegada que ja havia deixat el tron.

Malgrat les recomanacions de Sánchez-Junco, Joan Carles I va dir als seus amics de Sanxenxo que tornaria aquest divendres a Espanya per participar en una altra regata, però al final ha decidit ajornar aquest viatge. Amics del seu entorn madrileny i antics col·laboradors de la Zarzuela li han aconsellat que el segon desplaçament sigui més discret que el primer, que va acabar sent un espectacle mediàtic.