Previsió de tancar acords i la «desjudicialització» de fons

Govern i Generalitat segellen els dos primers acords a la taula de diàleg

  • La cita dura 1 hora i 45 minuts i es produeix deu mesos després de l’última convocatòria, que es va celebrar a Barcelona

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Estava tot tan mastegat prèviament que la tercera reunió de la taula de diàleg Govern-Generalitat ha fluït ràpidament. Ha començat a la Moncloa a les 10 del matí d’aquest 27 de juliol i ha acabat passades una hora i 45 minuts. L’objectiu de la cita, que arribava deu mesos després de la convocatòria anterior, a Barcelona, era tancar consensos concrets i la «desjudicialització» de la relació i en la defensa del català. Finalment, s’han arribat a dos acords, segons les fonts consultades.

La reunió de la taula venia precedida de la trobada bilateral que van mantenir el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, el passat 15 de juliol a Madrid. Trobada que al seu torn va ser possible gràcies al desglaç propiciat pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera Laura Vilagrà. Els dos governs van viure el pic màxim de tensió a l’abril, quan va transcendir l’escàndol Pegasus. Però tres mesos després les aigües s’han tranquil·litzat i l’Executiu central, de fet, celebra la tornada a la «normalitat».

Tercera reunió de la taula

Es tracta de la tercera reunió de la taula de diàleg, la segona amb Aragonès en el càrrec: la primera va ser el febrer del 2020 a Madrid amb l’expresident Quim Torra, i la segona va tenir lloc el 15 de setembre del 2021 a Barcelona.

En aquesta ocasió, Aragonès i Sánchez no han anat a la trobada i tampoc hi han anat els representants de Junts, formació que dona per acabada la taula de diàleg i que demana obrir una nova etapa per obrir una «negociació real» amb l’Estat.

Notícies relacionades

La delegació del Govern ha estat encapçalada per Bolaños; la vicepresidenta segona i responsable de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz (en representació d’Unides Podem); el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i la titular de Política Territorial i portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez. La part catalana l’han integrat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i els responsables d’Empresa, Roger Torrent; Interior, Joan Ignasi Elena, i Cultura, Natàlia Garriga. Els dos equips han arribar a peu, conversant i de manera distesa, fins a la seu del Ministeri de la Presidència, al complex de la Moncloa. Res a veure amb les cares llargues de Bolaños i Vilagrà en la seva primera trobada després de l’esclat del ‘Catalangate’, a l’abril.

En la reunió del setembre del 2021, Junts ja no va participar en la trobada perquè va considerar que s’havien vetat els noms que havia proposat, entre els quals hi havia persones que no formaven part del Govern, però Aragonès va argumentar que només hi podien participar membres de l’Executiu català, no de partits.