Debat a JxCat

Destacats dirigents de Junts demanen a Laura Borràs que dimiteixi mentre que Jordi Turull s’hi oposa

La presidenta del Parlament s’enroca: «Els que em volen morta hauran de matar-me»

Destacats dirigents de Junts demanen a Laura Borràs que dimiteixi mentre que Jordi Turull s’hi oposa

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Suport a la presidenta del partit «sense fissures» davant la situació de «persecució política». Això diu el breu comunicat emès aquest dimarts a última hora de la tarda per Junts per Catalunya, després d’una llarga reunió de l’executiva del partit convocada després de l’obertura de judici oral contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per corrupció. Malgrat tot, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, destacats dirigents del partit van demanar en aquesta intensa reunió que Borràs dimiteixi abans que l’oposició la desposseeixi del càrrec aquest dijous. Mentrestant, la preisdenta de Junts s’enronca a les xarxes socials: «Els que em volen morta m’hauran de matar i embrutar-se les mans. Jo he vingut a fer la independència, no a suïcidar-me per l’autonomia».

L’executiva va ser intensa i entre els que van proposar que Borràs fes un pas enrere hi ha fins i tot membres del Govern. El secretari general, Jordi Turull, en canvi, va sortir en la seva defensa i va compartir la tesi que no ha de dimitir. Els fidels a Borràs han llançat durs missatges a les xarxes socials i fins i tot s’ha convocat una concentració en el seu suport aquest dijous davant el Parlament abans de la reunió de la Mesa que probablement acordarà la seva suspensió.

Després de la reunió de l’executiva i ja avançada la nit, Borràs va publicar un fil de tuits en què va repassar la instrucció del seu cas per insistir en la seva innocència i, finalment, pressionar els partits de l’oposició i ERC perquè no exerceixin de «jutges» i «inquisidors» i no s’apliqui aquest dijous el reglament de la Cambra, que preveu la suspensió immediata de qualsevol parlamentari a qui s’obri judici per corrupció.

La decisió i els sectors enfrontats

Si Borràs no pren la iniciativa, serà suspesa amb tota probabilitat aquest dijous per voluntat majoritària de tots els partits excepte Junts. L’alternativa passaria perquè ella mateixa renunciés, com li reclamen destacats dirigents de Junts, d’aquesta manera podria conduir en cert sentit el relleu, i sonen els noms d’Anna Erra, vicepresidenta del partit, o d’Aurora Madaula, vicepresidenta del Parlament. Esquerra està a favor de complir el pacte de legislatura amb Junts pel qual aquest partit assumeix la presidència del Parlament. Si l’encara presidenta no cedeix, la presidència en funcions l’exerciria l’exconsellera i actual vicepresidenta Alba Vergés.

Notícies relacionades

El debat intern a Junts sobre aquesta qüestió corre en paral·lel a l’existència de dos sectors enfrontats, el dels partidaris de Borràs i els que recolzen el secretari general. Això pot enverinar la discussió, tenint a més en compte que Borràs va ser candidata en les últimes eleccions catalanes i si després del judici és inhabilitada no podrà repetir en aquesta posició, per tant, la carrera per succeir-la estaria ja oberta.

¿Sortir del Govern?

Una de les opcions dels sectors més radicals de Junts passaria per sortir del Govern si ERC vota a favor de la suspensió de Borràs. Aquesta hipòtesi compta amb escàs suport intern, sobretot entre els consellers de Junts. I Turull en cap moment ho ha plantejat públicament com una opció. La posició oficial aprovada en el recent congrés és que el partit està portant a terme una auditoria del primer any de gestió del Govern de coalició i que després d’això es podria consultar les bases sobre això.