Davant la fiscalia

Un excap policia de Barcelona denuncia Cospedal per l’operació Catalunya

  • Narciso Ortega acusa també l’exministre Fernández Díaz d’haver cessat del seu càrrec per «raons purament ideològiques»

Un excap policia de Barcelona denuncia Cospedal per l’operació Catalunya

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’excap del Cos Nacional de Policia (CNP) a Catalunya, Narciso Ortega Oliva, ha presentat aquest dimarts en fiscalia una denúncia contra l’exdirigent del PP i exministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, l’exministre Jorge Fernández-Díaz, l’exsecretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez i el comissari José Manuel Villarejo pels presumptes delictes d’organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets, tots ells comesos en el marc de la denominada «operació Catalunya».

En la denúncia firmada per l’advocat Jordi Pina, del despatx Molins, exposa que durant les últimes setmanes els mitjans de comunicació han anat publicant nombroses notícies, avalades per suport gràfic i sonor, en què s’exposen com a partir del 2012 diversos comandaments del Cos Nacional de Policia, membres de l’antic Executiu espanyol i dirigents del PP, fins i tot determinats periodistes, «es van concertar per elaborar un pla» contra el moviment independentista. Incideix que l’operació Catalunya consistia a obtenir o confeccionar proves «falses» que servissin per a intimidar, extorsionar o desprestigiar persones vinculades al món sobiranista.

La denúncia detalla que Ortega va ser cessat com a cap del CNP a Catalunya per Fernández Díaz per «motius purament ideològics i en el marc de la campanya d’assetjament i demolició a tot aquell que estigués relacionat» amb el moviment independentista. A més de cessar-lo, incideix, va ser «arbitràriament» traslladat a Terol com a comissari general, tot i que, finalment, va acceptar la secretaria general de la comissaria de Saragossa. «El seu trasllat era il·legal», precisa.

La «llista negra»

Ortega remarca l’«activitat perfectament planificada, coordinada i duradora en el temps» que va suposar «el seu desterrament» per la seva proximitat amb membres de l’extinta Convergència Democràtica (CDC). La denúncia concreta la reunió que va mantenir Villarejo el 6 de novembre del 2012 i la llavors presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, i en la qual aquesta dirigent conservadora (ara, senadora) va facilitar al comissari una «autèntica llista negra» de persones que, segons el seu parer, havien de ser investigades i «perseguides policialment» per la seva relació amb l’independentisme».

Notícies relacionades

Entre aquestes persones hi havia Narciso Ortega. En els àudios se sent Sánchez Camacho dir: «Narciso té un munt de conveniències i això és un problema afegit perquè Narciso és íntim amic de Felip Puig» (exconseller de CDC). Ortega va ser sotmès a seguiment i vigilància de «manera absolutament il·legal», segons la denúncia. El seu nom, a més, apareix com a «Chicho» a les agendes de Villarejo.

L’advocat de l’excap superior remarca que l’operació Catalunya estava orquestrada des de la cúpula del Partit Popular i del Govern, a qui Villarejo «reportava sobre l’avenç o no de les investigacions prospectives que havien iniciat». Així es desprèn de les converses que el comissari mantenia amb el llavors secretari d’Estat de Seguretat, Martínez Vázquez, Cospedal i el ministre Fernández Díaz.