Explotació sexual

El Govern té un pla perquè 30.000 dones puguin sortir de la prostitució

Igualtat destina 12,9 milions d’euros a un pla d’inserció sociolaboral de dones explotades i prostituïdes

El Govern té un pla perquè 30.000 dones puguin sortir de la prostitució

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El Govern ha fet el primer pas per establir els fonaments d’una política pública que ajudi les dones i nenes víctimes del tràfic  i de l’explotació sexual, així com a aquelles en situació de prostitució, a deixar enrere la violència i la vulnerabilitat i a accedir a alternatives vitals i laborals. En quatre anys, l’Executiu espera arribar a 30.000 ciutadanes.

I ho vol fer a través del primer Pla d’Inserció sociolaboral de dones i nenes víctimes de tràfic i explotació sexual i de dones en contextos de prostitució, que aquest dimarts s’ha començat a perfilar gràcies a una inversió de 12,9 milions d’euros aprovada pel Consell de Ministres.

El Ministeri d’Igualtat disposarà d’aquesta suma per concedir subvencions directes a les entitats especialitzades Metges del Món, Adoratrius, Apramp, Dones en Zona de Conflicte i Fundació Creu Blanca, que seran les encarregades d’ajudar i acompanyar les dones.

Aquestes organitzacions portaran a terme actuacions per promoure la inserció laboral i social de dones explotades o en contextos de prostitució. Equips de professionals sanitaris, socials, juristes i psicòlegs acompanyaran aquestes dones en la seva recuperació i formació, i també els seus fills i filles, per a qui es desplegaran itineraris específics d’inserció socioeducativa i formatius.

Les associacions citades, amb àmplia experiència en l’atenció a dones víctimes d’explotació sexual i prostituïdes, desenvoluparan itineraris integrats per ajudar aquestes ciutadanes a accedir a alternatives laborals, amb pràctiques en empreses, suport en la recerca laboral i formació perquè puguin afrontar una entrevista de feina.

També posaran en marxa un telèfon gratuït d’informació, orientació i derivació sociolaboral, en què es prestarà així mateix assistència en processos de regularització de la situació administrativa d’aquestes dones, en gran part estrangeres. La titular d’Igualtat, Irene Montero, ha reiterat la necessitat de modificar la llei d’estrangeria per ajudar millor aquestes víctimes.

D’aquí al 2026, Igualtat espera oferir a 30.000 dones explotades i prostituïdes les «condicions materials que els permetin sortir de la violència» que, en paraules de la ministra Irene Montero són imprescindibles per a la «reparació i construcció dels seus projectes de vida».

L’Institut de les Dones serà l’encarregat de gestionar aquest pla que, en paraules de la seva directora Toni Morillas, constitueix «una política abolicionista per construir drets per a les dones».

Al setembre, Igualtat i les entitats implicades detallaran en un acte públic totes les línies d’actuació del Pla, que es desplegarà a tot el territori nacional.

La primavera passada, el Govern i les comunitats autònomes van acordar un model d’acreditació per a víctimes de tràfic i d’explotació sexual amb l’objectiu que aquestes dones puguin accedir a serveis d’atenció i reparació sense necessitat de denunciar la seva situació ni que hi hagi una sentència. Aquest model, similar al que es fa servir en els casos de violència de gènere, permet a les entitats especialitzades que treballen amb les víctimes acreditar-ne la condició perquè puguin tenir accés a ajudes i drets.

Sense notícies de la llei contra el tràfic

El model d’acreditació i el Pla d’inserció sociolaboral pretenen ampliar la protecció de les víctimes de tràfic i explotació sexual, col·lectius invisibles que s’han mantingut històricament oblidats.

El Govern de coalició es va comprometre a l’inici de la legislatura a impulsar una llei contra el tràfic amb finalitats d’explotació sexual, com manava el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

Aquest dimarts, la ministra Montero ha recordat que és necessària aquesta llei per establir itineraris segurs per a totes les dones víctimes d’aquestes formes de violència masclista.

Tanmateix, la iniciativa està paralitzada en el si de l’Executiu. Malgrat que Igualtat va plantejar un esborrany a Justícia a principis d’any, la ministra Pilar Llop va decidir consultar la Comissió de Codificació abans de pronunciar-se sobre com ha de ser una llei integral contra el tràfic.

Notícies relacionades

S’espera que, com a molt tard, la titular de Justícia doni detalls de la iniciativa al setembre, ja que la Comissió de Codificació li va traslladar les seves conclusions al juny.

Paral·lelament, el Congrés dels Diputats ha decidit tramitar una proposició de llei del PSOE per castigar tota mena de proxenetisme i multar els bagassers, tot i que els grups parlamentaris tenen postures molt dispars referent a aquest assumpte.

Temes:

Prostitució