Per a l’any vinent

Podem reclama un nou delicte fiscal per evitar que energètiques i bancs repercuteixin el nou impost als clients

Podem reclama un nou delicte fiscal per evitar que energètiques i bancs repercuteixin el nou impost als clients

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va anunciar la passada setmana la creació d’un nou impost per a les grans elèctriques i la banca. La qüestió que es debat ara dins el Govern és com evitar que aquestes empreses no acabin repercutint aquesta pujada fiscal als seus clients. La proposta llançada aquest dimarts per la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, és la creació d’un nou «delicte fiscal» que sancioni aquestes pràctiques. «Aquesta idea envia el missatge correcte, que no es tolerarà cap tipus d’atac a l’interès general», ha sentenciat.

Dins el Govern de coalició ja hi està havent converses, encara inicials, sobre com vehicular la creació d’aquests nous impostos amb què es pretén recaptar en dos anys 4.000 milions d’euros de les grans elèctriques i 3.000 de les entitats financeres. En aquestes converses, Belarra introduirà la creació d’un nou delicte, segons ha anunciat en una taula rodona de la Universitat d’Estiu de la Complutense.

«En aquest moment jo crec que el Govern no pot flaquejar. Necessitem mà dura i, per això, una de les coses que li proposarem al PSOE és que es creï un nou delicte fiscal per repercussió d’impostos, amb un agreujant en el cas d’empreses de sectors estratègics», ha dit Belarra. Això últim suposaria endurir les sancions per a les empreses energètiques.

Tot i que sense revelar la fórmula exacta, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va assegurar la setmana passada que «en la norma [que reguli els impostos] es contemplarà que es prohibirà la repercussió d’aquest gravamen en el preu final».

La «prova del cotó fluix»

Notícies relacionades

Belarra, a més, ha aplaudit el gir que Sánchez va imprimir al rumb del Govern durant el debat de l’estat de la nació a l’anunciar els dos impostos i altres mesures. Tanmateix, la dirigent morada ha assegurat que aquest gir ha de ser ratificat en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, que ja s’estan negociant i que es començaran a tramitar després de l’estiu.

En concret, ha afirmat que els futurs comptes públics seran la «prova del cotó fluix» que verifiqui les intencions del PSOE de cara a l’últim any de legislatura i que hauran de recollir diferents propostes socials. Entre aquestes hi ha la imposició d’un límit al preu dels carburants, una renda criança universal de 100 euros, un increment de la despesa en dependència o conciliació i augmentar les baixes de maternitat i paternitat. Sense fer gaire soroll i evitant reobrir la polèmica, ha afirmat que aquestes mesures haurien de ser prioritàries per davant l’increment de la despesa militar.