Junta d’Andalusia

El Parlament d’Andalusia investirà Juanma Moreno com a president aquest dijous a la tarda

El debat previ començarà aquest dimecres al migdia amb l’única intervenció del candidat a la presidència i serà reprès l’endemà al matí

El Parlament d’Andalusia investirà Juanma Moreno com a president aquest dijous a la tarda

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

Les albors de la nova legislatura andalusa s’encaminen, ja sense marxa enrere, al moment que plasmarà de la forma més expressiva el resultat dels comicis del 19 de juny. Una vegada que la setmana passada ja va ser constituïda la Cambra autonòmica amb els 109 diputats, el Parlament d’Andalusia investirà Juanma Moreno com a president aquest dijous a la tarda. El PP collirà, d’aquesta manera, els fruits d’una revàlida acompanyada en la comoditat que garanteix la majoria absoluta de 58 escons. La situació és, sens dubte, diferent de la viscuda a principis del 2019, quan Moreno es va convertir en president –al capdavant d’un equip de només 26 diputats– per obra i gràcia de l’aritmètica que van propiciar els 21 parlamentaris de Ciutadans i els 12 de Vox. 

Ara, el grup parlamentari popular en té prou amb ell mateix per a la seva pròpia suma. Ja es va veure el passat dia 14, en la sessió constituent, quan el nomenament del cordovès Jesús Aguirre com a president del Parlament va tirar endavant amb els 58 suports i els restants partits amb representació –PSOE, Vox, Per Andalusia i Endavant Andalusia– van emetre 51 vots en blanc. 

Per això el desenllaç ja es coneix per endavant. Així, la proclamació del president de la Junta d’Andalusia no es produirà abans de les 17.30 hores d’aquest dijous 21 de juliol, segons es desprèn de la informació facilitada per la Cambra autonòmica. El debat previ començarà aquest dimecres al migdia, entorn de les 12.30 hores, amb l’única intervenció prevista del candidat a la presidència, Juanma Moreno, que desgranarà sense límit de temps el seu programa polític. Quan conclogui aquest discurs, es posarà fi a la primera jornada i el debat serà reprès l’endemà al matí.

Per a dijous, a partir de les 10.30 hores, s’han contemplat les intervencions dels portaveus de tots els grups parlamentaris, amb un ordre que partirà des de la força amb menys representació –Endavant Andalusia– i continuarà de menor a major amb els torns de Per Andalusia, Vox, PSOE i PP. Cada una d’aquestes intervencions de trenta minuts seran respostes per Juanma Moreno i, a continuació, hi haurà dret de rèplica. A la tarda, quan s’hagi posat fi a tots els torns de paraula, se celebrarà la votació amb la crida dels 109 parlamentaris.  

Notícies relacionades

Aquest guió del debat d’investidura va ser aprovat dilluns a la tarda durant la primera reunió de la Junta de Portaveus. Anteriorment, el nou president del Parlament d’Andalusia, Jesús Aguirre, va portar a terme la pertinent ronda de consultes amb totes les forces polítiques i va proposar Juanma Moreno com a candidat a la presidència de la Junta d’Andalusia, perquè sigui debatut aquests dies 20 i 21 de juliol. 

Una vegada que sigui aprovada la proposta i Juanma Moreno ja sigui president de la Junta d’Andalusia, la seva presa de possessió serà plasmada dissabte dia 23 al palau de San Telmo, en un matiner acte previst inicialment a partir de les 09.30 hores.