Decisió judicial

L’Audiència de Barcelona ordena repetir el judici que va absoldre Verge com a síndica de l’1-O

  • Un jutjat penal va absoldre l’abril del 2021 els cinc encausats, entre els quals l’ara consellera i un diputat de JxCat

L’Audiència de Barcelona ordena repetir el judici que va absoldre Verge com a síndica de l’1-O

ACN / LAURA BUSQUETS

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha ordenat que es repeteixi el judici en què un jutjat penal va absoldre l’abril del 2021 els cinc síndics de l’1-O, entre els quals l’actual consellera de Feminismes, Tània Verge, i el diputat de JxCat al Congrés Josep Pagès, han informat fonts judicials. Vergé té ara la condició d’aforada per la qual cosa no es descarta que el nou judici s’hagi de celebrar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Pagés també és aforat i en teoria hauria de ser jutjat pel Tribunal Suprem, per ser parlamentari de Madrid.

El Jutjat Penal número 11 de Barcelona va absoldre els cinc membres de la Sindicatura Electoral, que el Parlament va nomenar el 7 de setembre del 2017 perquè actuessin com una mena de Junta Electoral de l’1-O, al concloure que no estava provat que continuessin exercint després que el Tribunal Constitucional els advertís del seu deure d’impedir el referèndum.

L’Audiència de Barcelona ha ordenat ara repetir el judici als cinc síndics –els catedràtics i lletrats vinculats al món universitari Jordi Matas, Marta Alsina i Marc Marsal, així com Tània Verge, que posteriorment va ser nomenada consellera de Feminismes, i Josep Pagès, actual diputat de JxCat al Congrés–, després que la fiscalia recorregués la seva absolució al considerar que hi va haver un error en l’apreciació de la prova.

No van desobeir

Notícies relacionades

La jutge de la sala penal va absoldre els cinc síndics a l’entendre que no havia quedat acreditat que «actuessin, es reunissin, tramitessin i portessin a terme acords» per al referèndum unilateral de l’1-O, un cop van tenir coneixement de l’«advertència expressa» del Tribunal Constitucional del seu deure d’impedir qualsevol iniciativa encaminada a celebrar la consulta. Per tant, no quedava provat que «portessin a terme una oposició tenaç, contumaç i rebel» com exigeix la jurisprudència per al delicte de desobediència.

Els acusats van ser nomenats el 7 de setembre del 2017 per la Cambra catalana com a membres de la sindicatura de l’1-O, que havia d’actuar com una mena de junta electoral del referèndum unilateral, tot i que van cessar del càrrec als 19 dies, després que el Tribunal Constitucional els imposés una multa coercitiva de 12.000 euros diaris a cada un.