Diplomàcia

La crisi comercial amb Algèria, sense calendari de resolució després d’un mes amb els exportadors en suspens

Des del PP apunten que Brussel·les no pot sancionar un productor de gas enmig del conflicte amb Rússia | El PSOE remarca que hi ha mecanismes de diàleg previs

La crisi comercial amb Algèria, sense calendari de resolució després d’un mes amb els exportadors en suspens

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

36 dies després que Algèria congelés de facto les relacions comercials amb Espanya, ni Brussel·les ni Madrid donen senyals d’estar a prop de resoldre un conflicte que manté en tensió els exportadors espanyols amb negocis al país magribí. 

La informació escasseja. La Comissió Europea i el Ministeri d’Exteriors, consultats per aquest diari, rebutgen donar qualsevol tipus d’actualització sobre els passos que s’estan fent o la gravetat de l’impacte de la crisi comercial. Brussel·les es remet a un comunicat emès fa cinc setmanes, quan va començar el conflicte. El ministeri que dirigeix José Manuel Albares assegura que el tema comercial és una qüestió europea i que hi ha un tractat de la UE amb Algèria.

Tampoc dona dades actualitzades la Secretaria d’Estat de Comerç, com el número d’incidències reportades o la tipologia dels problemes amb què s’estan trobant els empresaris espanyols. Es remet aquest organisme a les paraules al Congrés dels Diputats de la seva titular, Xiana Margarida, el passat 29 de juny. Margarida va dedicar cinc minuts de les dues hores de compareixença a parlar d’Algèria i de l’impacte que està tenint en els exportadors espanyols. El resum no va ser encoratjador: «Hem vist una paralització pràcticament total de les operacions de comerç exterior amb Algèria», va dir.

Crisi comercial

La pugna d’Alger a Madrid s’ha produït en el pitjor moment de la tensió energètica derivada de la invasió d’Ucraïna. Els països europeus miren de reduir la seva dependència del gas rus. «¿La Unió Europea està disposada a penalitzar Algèria, un productor de gas, amb la que ens caurà al damunt aquest hivern?», remarca a El Periódico de España l’eurodiputat popular Antonio López-Istúriz. 

«No crec que s’arribi a l’etapa de sancions», apunta per contra l’europarlamentària socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero. «Abans cal esgotar tots els procediments de l’acord comercial, que inclouen un diàleg estructurat per a la resolució de disputes on hi ha comitès i comissions entre les parts».

Posa com a exemple la disputa que hi ha hagut recentment amb Egipte i les seves mesures proteccionistes davant les importacions de ceràmica espanyoles, imposades des del 2016. La resolució ha arribat fa només tres dies. El Caire ha aixecat finalment el bloqueig arran de l’acord arribat amb la UE, després que Brussel·les recorregués a l’Organització Mundial del Comerç.

El cas algerià és més greu. ¿Trigarà el mateix a resoldre’s? «De vegades els problemes més grossos es resolen abans», apunta Rodríguez-Piñero. Assegura, també, que els europarlamentaris no han rebut cap notificació des de la Comissaria de Comerç, com sol ser habitual en aquests casos

El conseller comercial de l’Oficina de l’Ambaixada a Alger, Rafael Linde, va parlar el passat dia 4 davant empresaris de Saragossa, segons informa a aquest diari la paperera Saica Paper, que prefereix no revelar el contingut de les converses. «En el dia d’avui, no tenim novetat» sobre la situació comercial, diuen. Per a la companyia aragonesa, Algèria és el seu quart mercat, amb un total de 110 milions d’euros. «Vam insistir que no es poden paralitzar sobtadament les operacions comercials entre dos països», i apunten que fa «més de tres dècades que construeixen relacions comercials molt positives». 

Espanya va exportar al país magribí 1.880 milions d’euros el 2021, segons la secretària d’Estat de Comerç. 

Punts violats

La secretària d’Estat de Comerç, Xiana Margarida, sí que contempla la possibilitat de sancions per a Algèria. «És en aquest context en què s’hauria de produir la resposta de Brussel·les a Algèria per l’incompliment del tractat comercial, inclosa la imposició de penalitzacions o sancions», va dir. 

El context és que Algèria pot haver incomplert tres punts de l’acord comercial amb la UE: l’article 17, que impedeix obstaculitzar els fluxos comercials; el 38, que té a veure amb els pagaments corrents i els moviments de capital, i el 102, que impedeix discriminar un Estat de la UE respecte a la resta (la carta –per la qual es va ordenar no permetre domiciliar transferències bancàries– anava dirigida només al comerç amb Espanya). 

Mentre avança la situació, Xiana Margarida està «en contacte constant» tant amb Brussel·les com amb les empreses espanyoles. «Hem fet videoconferències amb les companyies i hem enviat notes informatives perquè poguessin donar informació a la seva gent. Jo mateixa he parlat amb algunes empreses per tractar situacions concretes d’embarcaments en ports i intentar solucionar en la mesura possible aquestes problemàtiques més individuals», afirma. 

El conflicte diplomàtic

Notícies relacionades

El conflicte purament diplomàtic no està en una situació millor. També aquí Espanya ha demanat ajuda a la UE, en concret, al màxim responsable de la política exterior. L’Alt Representant Josep Borrell va assegurar al principi de l’enfrontament diplomàtic que la «unitat i la solidaritat dins de la UE serà clau en el manteniment dels nostres interessos i valors amb altres països», amb referència a Algèria. Un reconeixement diplomàtic que va destacar el titular de la diplomàcia espanyola, José Manuel Albares. 

Però Espanya continua sense tenir representació d’Alger. L’ambaixador algerià davant Espanya, Said Moussi, que va ser retirat el passat 19 de març a tall de protesta, ha sigut designat com a nou representant d’Algèria davant França, informa EFE. Alger deixa així vacant la legació diplomàtica a Espanya. Una última conseqüència de la crisi diplomàtica pel canvi de postura de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental, que es va agreujar el passat 8 de juny quan Algèria va anunciar la suspensió del tractat d’amistat hispanoalgerià.