«No crec que el PSOE tingui predisposició al diàleg»

Quim Torra: «Mallorca té tants o més motius que Catalunya per declarar la independència»

L’expresident català creu que de la taula de diàleg entre Aragonès i Sánchez «no sortirà res útil»

«L’independentisme està desconcertat perquè l’actual Govern no ha fixat cap full de ruta cap a la independència, ni una data»

Quim Torra: «Mallorca té tants o més motius que Catalunya per declarar la independència»

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts

L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, presenta ‘Les hores incertes’, un dietari que relata els moments de pandèmia i els seus moments més durs al capdavant del Govern durant el procés de la seva inhabilitació per penjar una pancarta en favor de l’alliberament dels polítics presos.

En el seu nou llibre, ‘Les hores incertes’, lliga la pandèmia i el procés a Catalunya.

Aquest relat neix de quan em vaig quedar confinat durant un mes al Palau de la Generalitat i, a l’adonar-me del moment històric que vivia el país, vaig començar a fer anotacions. Tot això va anar desembocant en un dietari fins que vaig ser inhabilitat. Era la incertesa del virus i també la de la meva inhabilitació com a president, que al final es va produir el setembre del 2020 i vaig haver de sortir de la Generalitat.

Vostè repeteix la frase: «Espanya sempre ens enganya».

La frase no és meva, és d’Oriol Junqueras. Crec que és una frase molt encertada. Portem 300 anys dins de l’Estat espanyol i desgraciadament no n’hem pogut sortir mai. Per això, qualsevol intent d’una solució dialogada amb Espanya està condemnada al fracàs i només fa falta remetre’ns als últims mesos, on amb el Catalangate ens hem assabentat que més de 60 independentistes catalans hem sigut espiats. A més, ho han justificat dient que com que som independentistes poden fer el que vulguin amb nosaltres.

¿Quina solució sortirà de la taula de diàleg entre Pere Aragonés i Pedro Sánchez?

No sortirà res útil, ja que amb una taula de diàleg amb l’Estat Espanyol mai surt res. En les reunions que he mantingut amb Sánchez com a president de Catalunya sempre m’ho ha deixat clar: ni amnistia ni dret d’autodeterminació.

¿No creu que amb l’indult als presos el PSOE ha mostrat disposició al diàleg?

Correcte que va indultar els presos. No obstant, no crec que el partit socialista tingui predisposició al diàleg. L’utilitza com a estratègia per enviar un missatge al món dient que el conflicte català està encarrilat. Però el PSOE a mi m’ha espiat i 60 independentistes més. El PSOE i el PP han demostrat que estan disposats a tot, com va passar amb el 155, per evitar que els catalans siguem independents.

En el seu llibre parla molt bé de la presidenta de les Balears, Francina Armengol.

No vam mantenir cap trobada, però ens vam veure bastant en la reunions que teníem els presidents autonòmics, després que Sánchez anunciés les mesures a la ciutadania. Així com la resta de presidents socialistes seguien l’estela de Sánchez, Armengol en més d’una ocasió es va plantar i va exigir que es prenguessin certes mesures que ella considerava necessàries per a les illes. Era l’única socialista que d’alguna manera confrontava amb Pedro Sánchez. Fins i tot més que el president valencià Ximo Puig.

¿Creu que, per l’anomenat espoliació fiscal, les Balears tenen motius per demanar la independència com Catalunya?

Sens cap dubte, tants o més. El País Valencià, les Balears i Catalunya compartim el mateix gran problema i és que tenim un Estat en contra. El dèficit fiscal a Catalunya és del 8%, al País Valencià del 6,3%, però és que el dèficit fiscal de les illes és el més alt de tots amb el 14% del PIB. Si sumem tot això veiem que són més de 30.000 milions d’euros que els Països Catalans pateixen com a espoliació fiscal. Això fa que els nostres països siguin inviables i no puguem tenir la sanitat o l’educació que ens mereixem. Cap país del món suporta un dèficit d’aquestes característiques. Compartim solidaritat sobre viabilitat econòmica, però també llengua i cultura. Tenim una llengua amenaçada que amb un estat propi no ho estaria. Per tant, la independència de les Balears és justa i necessària, igual com la valenciana i la catalana.

¿L’independentisme està en hores baixes?

Està desconcertat. En alguns casos és desolació i en d’altres és frustració. Ningú està content del punt en què ens trobem, ja que no hi ha cap horitzó al qual mirar. Per això, soc especialment crític amb la paraula diàleg, després que un fet especialment greu com el Catalangate no hagi tingut cap conseqüència política. No conec cap reacció de la classe política catalana, només he vist molta por.

¿Per què es produeix aquest desconcert?

A causa que l’actual Govern català no ha fixat cap full de ruta cap a la independència, ni una data, ni es planteja cap tipus de repte col·lectiu. I, torno a insistir, davant el cas d’espionatge més greu d’Europa no són capaços ni de trencar relacions amb l’Estat espanyol. És més, aquest divendres (per demà) el president català es veurà amb l’espanyol. Crec que tot això fa mal als milers de catalans que s’han mobilitzat, han deixat mitja vida perquè la independència seguís el seu curs i confiaven en els dirigents polítics. Tot això ara està trencat.

¿Se sent traït amb el paper d’Esquerra?

El meu Govern va aguantar bastant bé, fins que vam arribar a la sentència de presó dels companys. Jo em vaig dirigir a la ciutadania dient que havíem de ratificar la declaració d’independència en un termini d’un any. Els esdeveniments van ser que el gener del 2020 Esquerra fa president Pedro Sánchez i em trobo que el meu soci de Govern es converteix en el soci principal del Govern amb el qual estem lluitant per separar-nos del seu Estat. Va ser la gota que em va fer veure que aquell Govern ja no tenia recorregut, però justament va arribar la pandèmia.

Notícies relacionades

¿Què pensa que Aragonès demani la dimissió de Laura Borràs per presumpta corrupció?

Laura Borràs va realitzar un treball pulcre i exquisit com a directora de les Lletres Catalanes i com ella sosté no ha comès cap delicte. Estem escoltant els àudios de Villarejo, ens han espiat... ¿Algú creu que una independentista com Laura Borràs pot tenir un judici just? Es tracta d’un procés polític que estan atacant una trajectòria i no pot ser que els nostres propis companys (Esquerra) serveixin caps amb una palangana de plata.

Temes:

Quim Torra